Türkmenisztán elveszti Iránt, mint gázvásárlót?

Az iráni olajügyi miniszter bejelentése után országa valószínűleg nem fog több türkmén gázt importálni, ezzel Asgabat a második legnagyobb piacát veszítheti el.

Bijan Namdar Zanganeh, olajügyi miniszter szavai szerint “Irán csak azért importál türkmén gázt, hogy jó politikai és gazdasági kapcsolatokat tartson fel Türkmenisztánnal.” A Szabad Európa Rádió (RFE) szerint azonban az augusztus 11-i bejelentés mögött nagy valószínűséggel az áll, hogy Teherán szeretne árcsökkentést elérni és ehhez egyfajta nyomásgyakorlásként használja a miniszter szavait.

Zanganeh azt is elmondta, hogy megnövelik a belföldi termelést annak érdekében, hogy a kieső türkmén importot helyettesíteni tudják.

A döntés életbe lépése érzékenyen érintené a volt szovjet tagköztársaságot, ugyanis 2010-ben egy külön gázvezetéket adtak át, valamint azóta külön létesítményeket építettek az iráni kereslet kielégítésére.

A két ország már évek óta szoros kapcsolatot ápol az energiahordozók kereskedelmében, ugyanis Türkmenisztán nem volt szovjet tagköztársaságként először Iránba exportált gázt, amihez 1997-ben egy vezetéket is megépítettek.

2009-ig Oroszország volt Asgabat legnagyobb gázfelvásárlója, azonban egy vezeték felrobbanása visszavetette az importot. Ekkor egy kis időre Teherán vette át a vezető szerepet, de hamar megelőzte őt Kína, mely máig tartja pozícióját.

Iránt az évek óta sújtó nemzetközi szankciók komolyan érintik, főleg a gázpiacát, ugyanis Teherán rendelkezik a világ második legnagyobb földgázkészletei felett. Időközben, a szankciók csökkenésével Zanganeh azt is elképzelhetőnek tartja, hogy országa a Nabucco vezetéken át Európába is szállítani fog az energiahordozóból. Ebben az esetben Türkmenisztán és Irán egymás riválisaivá is válhatnak.

Asgabatnak szembe kell néznie azzal, hogy a legnagyobb gázkészletekkel bíró Moszkva és Kína lesz a legnagyobb felvásárlója a földgázának.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez