Megtámadta az oroszok járműveit az ukrán hadsereg

Megtámadták az ukrán erők az ország területére behatoló orosz harcjárműveket – mondta a hadsereg szóvivője. Az orosz külügy is beszámolt a harcok kitöréséről, bár ők azt közölték, az ukránok az orosz segélyszállítmányt akarják megállítani.

Az ukrán erők megtámadták az országba behatoló orosz harcjárművek egy oszlopát és “annak egy részét megsemmisítették” – közölte az ukrán hadsereg egyik szóvivője. A Reuters szerint az orosz külügyminisztérium is azt közölte, heves harcokat indítottak az ukrán erők, de szerintük azért, hogy megállítsák a térségbe tartó orosz segélyszállítmányt.

Petro Porosenko ukrán elnök eközben telefonon azt mondta David Cameron brit miniszterelnöknek, hogy az ukrán fegyveres erők tüzérsége megsemmisítette annak az orosz harcjárműoszlopnak a nagy részét, amely péntekre virradó éjjel hatolt be Ukrajna területére a kelet-ukrajnai Izvarine határátkelőnél. Porosenko szerint a szeparatisták által ellenőrzött területnél lévő határszakaszon továbbra is érkeznek illegálisan fegyverek és katonai eszközök Oroszországból.

Pénteken derült ki, hogy feltehetően orosz páncélozott harcjárművek és katonai teherautók lépték át illegálisan az ukrán határt előző nap annál a Luhanszk megyei átkelőnél, ahová az orosz segélykonvoj pénteken megérkezett. Ezt később megerősítette a kelet-ukrajnai szakadárok ellen indított, Kijev által terrorellenesnek elnevezett hadművelet parancsnoksága is. Nagy-Britannia bekérette az orosz követet a behatolásról szóló hírek miatt.

Előző este több külföldi újságíró – például a Guardian tudósítója is – a közösségi portálokon számolt be arról, hogy orosz katonai járművek keltek át a határon. Pénteken a Daily Telegraph tudósítója tweetelt egy fotót az orosz harckocsikról a Twitteren, a fotó alá azt írta, sokan vannak az orosz katonák.

Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője pénteki kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a katonai hírszerzés észlelte a hadoszlopot, amely Izvarinénél átkelt az orosz-ukrán határon. Hozzátette, hogy az orosz katonai járművek számát Kijev egyelőre nem hozza nyilvánosságra.

Liszenko azt mondta, hogy nem célszerű az ukrán légierőt bevetni a szeparatisták ellen, mivel a szakadároknak vannak légvédelmi rendszereik, az orosz határon túlról pedig folyamatosan figyelik az ukrán légteret. Szerinte ezért az ukrán fegyveres erők jelenleg a szakadár konvojokkal szemben a “felderítés, követés és megsemmisítés” taktikáját alkalmazzák.

Ma már több EU-tagország külügyminisztere is aggodalmát fejezte ki az orosz páncélozott harcjárművek Ukrajnába való behatolásáról szóló hírek miatt.

Philip Hammond brit külügyminiszter szerint “riasztóak azok a jelentések, miszerint orosz katonai járművek lépték át a határt (péntek) reggel. Ha tartózkodik orosz katonai személyzet vagy jármű Kelet-Ukrajnában, akkor azonnal vissza kell vonni őket, különben ennek súlyos következményei lehetnek”. Linas Linkevicius litván külügyminiszter értesülése szerint 70 orosz katonai jármű lépte át a határt, a miniszter nagyon aggasztónak nevezte ezt a fejleményt.

Vlagyimir Putyin elnök az ukrajnai Krím félsziget Oroszország általi bekebelezése után elismerte, hogy orosz katonák már a Krímben voltak március közepén, a félsziget hovatartozásáról sebtében megrendezett – Kijev és a nemzetközi közösség által nem elismert – népszavazás idején.

Moszkva azonban továbbra is visszautasítja azokat a Kijevi vádakat, amelyek szerint az orosz titkosszolgálathoz tartozó tanácsadókkal és zsoldosokkal, valamint fegyverekkel és katonai eszközökkel látja el a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyékben harcoló oroszbarát szeparatistákat, fegyveres erői pedig rendszeresen megsértik Ukrajna területét.

A Kreml ezzel szemben azzal vádolja Kijevet, hogy el akarja szabotálni az orosz segély eljuttatását a harcok sújtotta kelet-ukrajnai teleülések lakosaihoz, és ennek érdekében fokozza harci tevékenységét a térségben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez