Olasz konyha, orosz módra
Valentino Bontelmi, vendéglős szerint az olasz éttermek szerencsés helyzetben vannak, ugyanis főleg helyben előállítható hozzávalókat használnak: “Lehet, hogy nem ugyanaz a minőségük, mint az Olaszországból importáltaknak, de mit tehetünk? A szakácsok majd sokkal kreatívabbak lesznek.” -nyilatkozta a Russia Beyond the Headlines hírportálnak.
Aram Mnacakanov szerint az éttermek képesek lesznek a helyzet megoldására. A Probka Család tulajdonosa így fogalmazott: “Öreg vagyok, az ilyesfajta szankciók nem rémisztenek meg engem.”
Egy másik vendéglős, Szergej Oszincev ugyanakkor üdvözli a moszkvai döntést. “Mindannyian tudjuk, hogy a nyugati élelmiszerek tele vannak antibiotikummal és növényvédő szerekkel […] Mi már húsz éve csak orosz élelmiszerekből készítjük az ételeinket, így a szankciók tulajdonképpen a helyi termelőket védik.”
Ezeket az országokat befolyásolja az orosz élelmiszer embargó (Kép: www.rbth.co.uk)
Honnan lesz amerikai tengeri moszat és spanyol olívaolaj az asztalon?
Tánya Misina, a Sumosan étterem vezetője aggodalmát fejezte ki, ugyanis az ő éttermük nem helyettesíthető termékeket is használ: “Nem tudjuk, hogy a korábban megrendelt ételek megérkeznek-e. Heti rendeléseink vannak és ezeket nem lehet évekre felhalmozni a fagyasztóházakban.”
A Sumosan étterem amerikai és japán ételekről híres, de csak az előbbi országból származó alapanyagokkal lesz probléma. Osztrigák, rákok, tonhalak és tengeri moszatok helyettesítését kell megoldani, ami vagy lehetetlen, vagy rendkívül drága.
Ivan Siskin spanyol éttermeket vezet, szerinte is komoly problémákkal kell szembenézni. “Hústermékekből jó időre elraktároztam és van is orosz alternatívája […] azonban gyümölcsökből, zöldségekből és tejtermékekből komoly hiányunk lesz.” Végzetesnek gondolja a döntést, ugyanis nem spanyol eredetű forrásból kell a “spanyol ízeket előállítania.” “Még szerencse, hogy a tészta, rizs és étolaj nincs a listán, mert akkor tényleg működésképtelenek lennénk.” Annak a lehetőségét, hogy majd orosz beszállítók helyettesítik a kiesett importot, lehetetlennek véli.