Lecserélik a diktátor állandóan Napra néző szobrát

Hamarosan lecserélik az előző elnök szobrait és helyüket a mostanié veszik át Türkmenisztánban.

Így múlik el a világ dicsősége: kis időn belül Gurbanguli Berdimuhamedov szobraival lesz tele a közép-ázsiai ország. Ez nem meglepő fejlemény azoknak, akik ismerik az ország történetét. Az előző elnök, Szaparmurat Nijazov ugyanis egy híres, hatalmas aranyozott szobrot készített magáról, mely követve a Nap mozgását, tengelye körül forogva mindig az égitest felé tekint. Türkménbasi 2006-os halála után a fogorvosaként szolgáló Berdimuhamedov vette át helyét, aki most sajátjával cseréli le elődei szobrait.

A Szabad Európa Rádió (RFE) szerint igazán figyelemre méltóan közölték és indokolták a döntést az állami médiában. Rasid Meredov miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter szerint “Berdimuhamedov neve elválaszthatatlanul összekötődik az ország fejlődésével […] Arkadag elnök úr megérdemli, hogy a főváros legszebb helyén álljon a szobra.” Az “arkadag” védelmezőt jelent, és az elnök egyfajta beceneve, ugyanis Nijazovot is mindenki a ragadványnevével, a “Türkmenbasi”-val mosta össze, mely a türkmének vezérét jelenti.

Egy másik politikus, Babajev szerint az egész országból érkeznek a felkérések, hogy településükön is állítsanak emlékművet a “Védelmezőnek”. “A kérdést nagyon gyorsan meg kell oldani, hiszen a népakarat szent.” – nyilatkozta a politikus a Szabad Európa Rádiónak.

Az előző vezetés is hasonlóképpen vélekedett az elnök személyéről, sőt! Számtalanszor előfordult, hogy az országgyűlés beszélte le az idősödő Nijazovot a lemondásról. Az RFE arról nem rendelkezik információval, mennyire döntött szabadon az örökös elnök szándékáról a parlament.

Van persze alapja annak, hogy Berdimuhamedov népszerű, hiszen elődje több károsnak tartott rendelkezését is visszavonta. Ugyanakkor nem sok minden változott az elmúlt nyolc évben Türkmenisztánban, leszámítva persze a szobrokat.

A Szovjetunió felbomlásakor is sok emlékmű állt az országban, igaz a legtöbb Lenint ábrázolta, ezeket váltotta Türkmenbasié. Most azonban a folyton a Napba tekintő Nijazov ideje lejárt, átveszi helyét a lováról integető Berdimuhamedov.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez