Az ország, ahol kötelező lottózni

Lottólázban ég Üzbegisztán, de nem a klasszikus értelemben. A Farovonlik, azaz Jólét lottószelvényeket ugyanis kötelező megvenni.

Különös módszerrel szeretne több bevételre szert tenni az egyetlen üzbég pénzintézet, az Agrobank: azon ügyfeleinek, akik fel szeretnének venni pénzt az intézeteikből, kötelező jelleggel lottózniuk kell.

Az ország lakosságának jelentős része dolgozik külföldön, elsősorban Oroszországban. Az általuk hazautalt összeg rendkívül fontos bevételi forrást jelent az otthon maradottaknak. Azonban, ha valaki hozzá szeretne jutni külföldi bevételeihez, be kell fáradnia a hazautalásokat kezelő Agrobank valamelyik fiókjába és ott először lottót kell vennie. Egy szelvény 5000 szomba (körülbelül 460Ft) kerül.

Az esetről a Szabad Európa Rádió (RFE) és az Ozodlik üzbég rádió számolt be. A két dolláros szelvényeket minden egyes alkalommal meg kell vásárolni. Egyesek azonban hetente, mások csak havonta egyszer vesznek fel pénzt. Egyes panaszos hangok szerint a bank a készpénzfelvételnél kígyózó hosszú sorokat használja ki és az ügyfelek több órányi várakozás után inkább vesznek egy lottót, mintsem azt kockáztassák, hogy elesnek a pénzüktől.

Az Ozodlik rádió megkeresésekor az Agrobank azt nyilatkozota, ők nem erőltetik az ügyfeleikre a lottót: “Nem adunk el erőszakos módszerekkel szelvényeket és ezt nagyon komolyan ellenőrizzük is.”

A rádió nyomozása során találkoztak olyan esettel is, ahol egy-egy bankfiók alkalmazottjainak is kellett lottózniuk. Az Agrobank ezt is tagadta, alkalmazottaik viselkedését “a szelvény bevezetése miatti öröm”-mel magyarázták. Hvarezm és Buhara tartományokban pedig voltak olyan tanárok, akik egyhavi fizetésüket nem pénzben, hanem lottószelvényekben kapták meg.

Ez a fajta szerencsejáték nem a magyarországi lottóhoz hasonlít, sokkal inkább az autónyeremény-betétkönyvekhez. A nyerteseket majd csak decemberben sorsolják ki, amikor, többek közt 40 autó fog gazdát találni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez