Mongol nagykövet: új korszak kezdődik a magyar-mongol kapcsolatokban (videó)

Január 1-től megnyílik a magyar nagykövetség Ulánbátorban. Ez a lépés tovább segíti az új korszakot kezdő kétoldalú kapcsolatokat. A budapesti mongol nagykövettel készítettünk interjút.

A magyar kormány két nagykövetséget bezár, kettőt pedig megnyit jövő év elejétől, jelentette be tegnap Nagy Anna külügyi szóvivő. A ciprusit és az észtországit zárják be, újat Ecuadorban és Mongóliában nyitnak. Az ulánbátori külképviselet megnyitása megújíthatja a hagyományosan jó mongol-magyar kapcsolatokat.

Hogy Mongólia és Magyarország már hosszú ideje jó kapcsolatokat ápol egymással, azt Tugsjargal Gandi, Mongólia budapesti nagykövete mondta el a vele készített interjúnkban. Szerinte új korszak kezdődik hazáink között, hiszen a magyar kormány keleti nyitás politikája a közép-ázsiai államokat, köztük Mongóliát is érinti.

A kulturális területeken kívül, a gazdasági szféra, azon belül a bányászat és a mezőgazdaság biztosíthatja a kétoldalú kapcsolatok fejlődését. A magyar tapasztalatokat elsősorban az európai szabványok meghonosításával kapcsolatban szeretné Mongólia használni.

A Trading Economics kimutatása szerint az utóbbi időben a mongol gazdaság éves GDP-je 10 százalék fölött mozog. A gazdaság további élénkítése céljából Mongólia vízummentességet biztosít 42 ország, köztük Magyarország számára is idén június 25. és 2015. december 31. között. Az érintett országokból érkező turisták 30 napig, a vállalkozók pedig rövid üzleti utak miatt tartózkodhatnak vízummentesen az országban.

A teljes interjút itt tekintheti meg:

{youtube}qlPmqi0RfRY{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez