Hitler nem fasiszta – Elítélték a cikket megjelentető újság főszerkesztőjét, aki csak az oroszokkal szemben védte hazáját

anizadamTöbb mint 70.000 dollárra büntette meg a bíróság azt a kazah főszerkesztőt, aki gyakorlatilag egy egész lapszámot szentelt Hitlernek, születése 125. évfordulója alkalmából.

Az ukrán válság kitörése óta divatos Vlagyimir Putyint Adolf Hitlerhez hasonlítani. Áprilisban egy kazah magazin gyakorlatilag egy egész számot szentelt Hitlernek. A főszerkesztő azzal védekezett a társadalmi felháborodással szemben, hogy a megjelenést a Kazahsztánt fenyegető orosz politika motiválta. A külpolitikai porondon Oroszország egyik legközelebbi szövetségese Kazahsztán.

Az Aniz adam (Аныз адам), magyarul Ember-legenda, áprilisban Hitler arcképét tette nyitóoldalára. Belseje olyan cikkeket tartalmazott, mint például „Hitler nem fasiszta”, egy másik a Mein Kampfra épült és megállapította, több probléma is helyesen van benne leírva.

Hatalmas port kavart a lapszám. Megjelenése után Kazahsztán külügyminisztériuma elfogadhatatlannak és nem megfelelőnek nevezte az ilyen típusú publikációt. Április 21-én II. világháborús és afganisztáni veteránok elégették az újságot, valamint jogainak visszavonását és a főszerkesztő felelősségre vonását kérték.

A maga részéről Zsarilkap Kalibaj főszerkesztő minden vádat tagadott, mondván ő valójában arra a veszélyre szerette volna felhívni a figyelmet, amit a Hitler típusú figurák jelenthetnek. A Tengrinews.kz hírportál beszámolója szerint Kalibaj azt is hangsúlyozta, hogy a témaválasztást Kazahsztán védelme befolyásolta a szomszédos ország, az Orosz Birodalom vezetőjének veszélyes politikájával szemben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez