Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk – kivitermesztésbe kezdtek a kazahok

Nem számít már egzotikus gyümölcsnek a kivi Kazahsztánban. Sikeresen megtanulták termesztését az ország déli területein. Igaz egyelőre csak speciális telepeken és melegházakban növekszik, a tervek szerint hamarosan több száz hektárnyi területet ural majd a kivi.

„Jövőre már igazi, zöld, lédús gyümölcsöt hoznak majd ezek a cserjék” – mutatta büszkén a Khabar.kz riporterének kiviültetvényét Tanabaj Sintaszov. A gazda elmondta, olyan újdonságokkal akartak foglalkozni, mint a kivi, a banán és egyéb szubtropikus gyümölcsök. Azt gondolták Dél-Kazahsztán ideális vidék lehet számukra.

Megpróbálták hát és Tanabaj már két éve kísérletezik a kivivel. Egy részük melegházban, a többi nyílt területen növekszik. Egyedül a fagyot nem viselik, bár az igazán kemény hideget még nem kellett megtapasztalniuk. Ezzel kapcsolatban sincs ok az aggodalomra, hiszen a belorusz és orosz kollégáknak jó tapasztalataik vannak.

Tanabaj gazda a majdani értékesítés miatt sem aggódik, hiszen a nem régiben alakult Eurázsiai Gazdasági Unió jó lehetőségeket kínál.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez