Meg akarták mérgezni az üzbég elnök lányát és unokáját

Életében először interjút adott az üzbég elnök unokája. Az egyik orosz csatornának Iszlam Karimov többek között elmondta, gyakorlatilag házi őrizetben tartják anyját és húgát Taskentben.

Körülbelül egy éve kezdődött az üzbég elnök szeme fénye, Gulnara Karimova kálváriája. Márciusban állítólag kézzel írott levélben számolt be a BBC-nek arról, hogy apja terrorizálja, rendszeresen veri és nem hagyhatja el taskenti otthonát. Szombaton Karimova 21 éves fia az orosz Ren tv-nek adott exkluzív interjújában hangsúlyozta, valakik ügyesen manipulálják nagyapja és anyja kapcsolatát.

Gulnara Karimova gyerekeivel (Kép: www.uznews.net)

Korábban hercegnőként élt a 41 éves Gulnara Karimova, akit sok honfitársa gyűlölt is ezért. Hatalmas vagyont halmozott fel az évek során. Énekesi és üzleti sikereivel kinyitotta az egyébként zárt, merev politikai rendszeréről híres Üzbegisztánt a világ előtt. Saját ékszer-, és ruhakollekciói voltak, valamint ő látta el az ország amerikai, majd spanyol nagykövetének feladatait. Hosszú ideig úgy tűnt, ő követi ma 76 éves apját az elnöki székben a 30 milliós ország élén.

Gulnara Karimova körülbelül 800 millió svájci frankos vagyonát márciusban zárolták a svájci hatóságok. Erre egy 2012-ben indított nyomozás szálai vezettek. Eredetileg négy üzbég állampolgár ellen vizsgálódtak, akik kapcsolatban álltak Karimovával, akinek Genfi-tóra néző villáját tavaly augusztusban vizsgálták át.

karimovunokája1

Az üzbég elnök és unokája, a két Iszlam Karimov (Kép: www.uznews.net)

A zárolás óta Karimova állítólag házi őrizetben van Taskentben. Ezt az információt most fia, Iszlam Karimov Londonban készült interjúban erősítette meg. A brit fővárosban tanuló fiatalember elmondta, január óta nem tud kapcsolatba lépni anyjával és 16 éves húgával. Szerinte ismeretlen hatalmasságok mozgathatják a szálakat a háttérből. Arról is beszámolt, hogy évekkel ezelőtt őt és anyját megpróbálták megmérgezni, ami miatt Gulnara Karimova mai napig orvosi kezelésre szorul.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez