Milliók vízellátását veszélyeztetik az ukrán harcok

Összesen négy millió ember szenvedhet az akadozó vízellátás miatt Kelet-Ukrajnában, olvasható az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (OSCE) honlapján.

A Szemjonovka közeli harcokban megsérült a donyecki vízellátó rendszer, ami komoly hatással lehet a város egy és a térség három millió lakosára – jelentette tegnap az OSCE Ukrán Speciális Megfigyelő Missziója.

Erről a küldöttségnek a donyecki polgármester, Alekszandr Lukjancsenko informálta vasárnap: az ukrán katonák és a szeparatisták közötti harcok során megrongálódott egy vízpumpa állomás és a vezeték egy része Szemjonovkánál. A terület Szlovjanszktól öt, Donyecktől 110 km-re fekszik.

A sérült vezeték látja el az egymilliós Donyeck és a vidék további hárommilliós lakosságát. A rongálás hatásai egyelőre nem érzékelhetőek, ami viszont nagyon hamar bekövetkezhet. Bár a helyreállítási munkák elkezdődtek, amit azonban a sorozatos harcok hátráltatnak. Emiatt a helyzet komolyságának figyelembe vételét és segítséget kért a missziótól Lukjancsenko.

Az Unian ukrán hírügynökség mai jelentése a helyzet további romlásáról ír. Dobropolban sok helyen, Volnovahszkom területén egyáltalán nincs víz, Ugledarban ivóvíz nincs, Harcizszkben megszűnt a vízellátás. Összesen 11 településre reggel és este szállítják a vizet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez