Áldozatokat követelt a kormány-ellenes megmozdulás a világ tetején

hegyibadashanTádzsikisztán egyik távoli tartományában áldozatokat is követelő kormány-ellenes lövöldözés zajlott le, melyet a hatóságok szerint helyi drogkereskedők váltottak ki. Az ellenzéki sajtó szerint azonban nem ennyire egyszerű a helyzet.

Hegyi-Badashán autonóm terület (A világ tetejének nevezik Tádzsikisztánban) az ország területének közel felét adja, de a lakosságnak csupán 3 százaléka él itt. A hegyes vidéket főleg síiták lakják, a 250 ezres lakosság viszont számos nyelvet és dialektust beszél a hivatalos tádzsikon kívül.

Horugban, a terület adminisztratív központjában még május 21-én zajlott le az a lövöldözés, mely négy ember életét követelte és kormány-ellenes tüntetésbe csapott át. A Szabad Európa Rádió értesülései szerint egy rendőrségi ellenőrzés során kábítószer kereskedőkre bukkant, a kialakult tűzharcban pedig két díler, egy rendőr és egy járókelő meghalt. A tüntetés, melyben a rendőrség központját is felgyújtották, ezt követően alakult ki –  helyiek szerint ugyanis a rendőrség nem megfelelően végzi a dolgát.

A tüntetők most azt követelik, hogy vizsgálják meg a helyi rendőrség munkáját, váltsák le az állományukat és a demonstrálók kapjanak amnesztiát.

Alim Serzamonov, a tüntetés vezetője szerint nagyon sok sérelem vezetett a jelenlegi állapotokhoz. 2012-ben ugyanis már volt egy több tucatnyi áldozatot követelő tüntetéshullám a térségben, akkor egy magas rangú rendőr megkéselése váltotta ki a történéseket. Serzamanov szerint azóta is tart a tüntetők levadászása mondvacsinált okokkal, így történhetett meg a mostani eset is. Ezért is követelnek teljes amnesztiát a 2012-es események miatt is.

A helyiek nagyobb autonómiát szeretnének, és nem örülnek annak, hogy a távoli Dusanbe nem helyieket nevez ki az itteni legfontosabb pozíciókba. Ezenkívül az egyik legelterjedtebb helyi nyelv, a pamíri nagyobb támogatását szeretnék.

Dusanbe is bizalmatlan Gorno-Badakhshan-nal kapcsolatban, elemzők szerint Aga Kánnak, egy helyi iszlám vezetőnek nagyobb gyakorlati hatalma van, mint Emomali Rahmon elnöknek. Az Aga Kán Alapítvány egyébként több millió dolláros befektetésekkel van jelen a területen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez