Önmagukra lőttek a szakadárok Ukrajnában

A szakadárok állítólag az ukrán légierő egy gépét vették célba, de a lövedék az oroszbarát fegyveresek által megszállt megyeháza negyedik szintjébe csapódott be, ahol a megyei tanács elnökének dolgozószobája található. Még nem derült ki, vannak-e sérültek.

Helyszíni jelentések szerint szakadárok véletlenül eltalálták egy lövedékkel a kelet-ukrajnai Luhanszk város megyei adminisztrációs épületét hétfőn, amelyet egyébként ők tartanak megszállva.

Luhanszkban, ahol mintegy 400-500 szeparatista fegyveres támadt rá a határőrség egyik laktanyájára hétfő hajnalban, a harcok továbbra sem szűntek meg. Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcokat nyomon követő katonai szakértő, újságíró információja szerint az ütközetekben eddig öt szakadár vesztette életét és nyolc sérült meg. A határőrök közül heten sebesültek meg, hárman súlyosan. Az értesülést a határőrség is megerősítette.

Mentők és tűzoltók a helyszínen

A szakadárok állítólag az ukrán légierő egy gépét vették célba feltételezhetően hordozható légvédelmi rakétarendszerrel, de a lövedék az önhatalmúlag kikiáltott “luhanszki népköztársaság” tagjai által megszállt megyeháza negyedik szintjébe csapódott be, ahol a megyei tanács elnökének dolgozó- és fogadószobája található. Még nem derült ki, sérült-e meg valaki, a helyszínre kiérkeztek a tűzoltók és a mentőautók.

Vladiszlav Szeleznyov, a terrorellenes műveleti csoport szóvivője szerint “a luhanszki megyeházában történt robbanást lőfegyverrel vagy robbanóeszközzel való nem hozzáértő bánásmód okozta”.

Orosz taktikával támadnak

A határőrség sajtószolgálatának közlése szerint a szakadárok aknavetőkkel, gránátvetőkkel, golyószórókkal és automata fegyverekkel támadnak. “Roham közben előszeretettel alkalmazzák az ‘orosz’ taktikát: lakónegyedből, lakóházak tetejéről lőnek, miközben élő pajzsként használják az ott lakókat” – fogalmazott a közlemény.

A sajtószolgálat hangsúlyozta, hogy a határőrök hősiesen tartják magukat, a harcok közben a hangszórókon többször felcsendült az ukrán himnusz.

A határőrség ugyanakkor szóvá tette, hogy az orosz újságírók cinikusan “nyílt hazugságokat” terjesztenek a luhanszki harcokról. Az orosz tudósításokban egyebek mellett azt állították, hogy a Jobboldali Szektor nevű szervezet nacionalistái arra a javaslatra, hogy álljanak át a “luhanszki népköztársaság” oldalára, válaszul “békés lakosokra” lőttek. Úgy próbálják az eseményeket beállítani, mintha az ukrán terrorellenes művelet résztvevői békés, fegyvertelen lakosokat támadnának.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez