Kiderült, hol melegszik leggyorsabban a Föld

A nyári áradások egyre nagyobbak lesznek Szibériában, 2034-re pedig jégtelenné válhat az Arktisz.

Szibéria mindig a végtelen téllel és hideggel volt egyenlő, azonban a globális felmelegedés most itt fejti ki legnagyobb hatását. Ennek egyrészt több hó lesz az eredménye a téli hónapokban, késő tavasszal és kora nyáron viszont egyre komolyabb áradásokra lehet számítani, úgy ahogy az elmúlt években is történt az orosz távol-keleten.

Valenton Malesenko, az egyik legnevesebb orosz meteorológus nyilatkozott a The Siberian Times-nak: “Nem csupán feltételezés, hogy melegszik Szibéria, erről adataink vannak. Szibéria jelenleg a leggyorsabban melegedő terület a világon.”

Megvizsgálták az antropogén (ember által okozott) hatásokat az arktiszi jégsapkán és döbbenetes eredményre jutottak: “Az elmúlt harminc évben… harminc százalékkal csökkent az északi-sarki jégtakaró mérete.” Ez a trend vélhetően folytatódni fog a következő húsz-negyven évben is.

Különböző modellek alkalmazásával kimutatták, hogy hamarosan felolvadnak a folyamatosan jéggel borított területek, de ez nem jelenti a teljes megszűnésüket. A téli hónapokban továbbra is maradnak ilyen területek.

Ez az északi tengereket (Barents, Kara, Laptyev, Kelet-Szibériai) érinti a leginkább, melyek több párát juttatnak majd a légkörbe. Malasenkóék kutatása szerint ez főleg a téli hónapokban fog jelentkezni, azaz ilyenkor sokkal több csapadék fog keletkezni Szibériában. “Ez a megnövekedett hómennyiség fog aztán elolvadni késő tavasszal, kora nyáron és megnöveli a helyi folyók vízszintjét… óriási áradásokat okozva.” – ennek mértékéről viszont még nincsenek pontos számításaik.

További súlyos következményei is lesznek a folyamatnak, az egyik leghétköznapibb változás lesz például a permafroszt visszahúzódása. A permafroszt olyan talaj, mely hosszú időn át folyamatosan fagyott állapotban van a legfelsőbb rétegeiben. Amennyiben beigazolódik Malesenkóék számítása, úgy ennek a határa 100-150 kilométerrel is északra húzódhat a következő évtizedekben, ezzel pedig a szibériai épületek biztos alapzata kerül veszélybe a felmelegedett területeken.

Kapcsolódó cikkek:

Ezreket telepítettek ki a szibériai árvíz miatt

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez