Megvetette lábát Közép-Ázsiában a NATO?

Hivatalosan is megnyitotta irodáját a NATO Taskentben, a közép-ázsiai államokkal együttműködésben. Sokak szerint Afganisztán indokolja ezt a lépést.

Az Észak-atlanti szövetség Közép-Ázsiáért és a Kaukázusért felelős titkára pénteken, ünnepélyes keretek között nyitotta meg az üzbég fővárosban az irodát. James Appathurai az Rferl.org hírportálnak elmondta, ez a NATO és a közép-ázsiai államok közötti együttműködés elősegítését célozza. Ugyanakkor hangsúlyozta, nem Moszkvával akarnak versenyezni a térség államaiért: „Nem ezért vagyunk itt, hogy bárkivel versenyezzünk, vagy bárkit választásra kényszerítsünk politikai orientációjával kapcsolatban.”

A megnyitó előtt Appathurai az üzbég külügyminiszterrel, Abdulaziz Kamilovval a NATO csapatok Afganisztánból való, év végi kivonásáról tárgyalt. Korábban ugyanis Üzbegisztán csatlakozott ahhoz az egyezményhez, hogy a csapatkivonások az ő területén keresztül is történjenek. Rafik Szajfullin, üzbég politológus a Nyezaviszimaja Gazeta orosz napilapnak elmagyarázta, a régió stabilitásának fenntartása miatt működik együtt Taskent a NATO-val és fölösleges bármilyen politikai irányváltást várni emiatt.

Azsdar Kurtov, a Stratégiai kutatások orosz intézetének szakértője azonban már másképp látja a helyzetet. Szerinte nincs közvetlen kapcsolat a NATO iroda és Üzbegisztán biztonsága között. Mivel Üzbegisztán nem tagja az Észak-atlanti szövetségnek védelmet tőle nem is várhat. Ugyanakkor nincs is rá szüksége, mert Afganisztán részéről nem fenyegeti veszély. A szélsőségesek betörési kísérleteit 1999-2000-ben önállóan ki tudta védeni Taskent, ami ma is ugyanúgy semlegesítené az esetleges újabb, ilyen jellegű törekvést.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez