Technológiaoktatás helyben, nőknek

Szenegáli gyakorlattá vált, hogy mezőgazdasági, élelmiszeripari technológiákat tanítanak meg a helyi környezetben a szaktudást továbbadni kész hölgyeknek, akik így elérik a jövedelmezőbb, bőségesebb helyi termelést, a nagyobb piaci hasznot.

Az oktatók képzésének programját indította el az a szenegáli intézet, mely 90 tudósnak, kutatónak a munkahelye és a fő profilja a mezőgazdasági termelés, az élelmiszer-feldolgozás tudományos alapokra helyezett fejlesztése. Az élelmiszertechnológiai intézet specialitása, hogy a szenegáli nőket felkészíti a magasabb színvonalú, nagyobb haszonnal kecsegtető mezőgazdasági munkára, ennek érdekében az egyes térségekben a helyszíneken adják át a szakmai ismereteket főképp azoknak, akik helyben lakva továbbadják a tudást a környék lányainak, asszonyainak. A felkészítés hasznát egy most kiadott közleményben számszerűsítették is, eszerint az oktatás előtti időkben, legjobb esetben napi 1300 CFA frankot kerestek a mezőgazdaságban tevékenykedő nők, ma már 2000 CFA franknál tartanak. A képzésre vállalkozó intézmény példákkal is szolgál, így Sofie Seck esetével, aki tulajdonosa egy kis gabona-feldolgozó vállalkozásnak, amely – a tanfolyam óta – új feldolgozási technikákra, nagyobb haszon elérésére is képessé vált. Megsokszorozta a termelését a cég, illetve felvehetett tizenöt alkalmazottat. Más területen is sikerrel járnak a felkészített vállalkozó hölgyek, a gyümölcsfeldolgozás hagyományőrző technológiáját megtartva, de modernebb, szakszerűbb munkát végezve keresett termékeket tudnak piacra dobni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez