Eltűnhetnek a nomád mongolok

Az elmúlt évek hőmérséklet-emelkedése egyrészt elviselhetőbb teleket, másrészt hihetetlen változásokat hozott a társadalomban és az ökoszisztémában.

A nomád állattartás még ma is rendkívül fontos életforma Mongóliában, éppen ahogyan ezelőtt évezredekig. Télen akár a mínusz 30 fokkal is megbirkóznak az emberek, csak hogy a legfőbb földi értékeiket, a lovakat, kecskéket épségben megőrizzék a végeláthatatlan pusztaságokon.
Első gondolatunk az lehetne, hogy a felmelegedés enyhébb teleket eredményez, ami csak jó lehet. Ez azonban csak részigazság, hiszen ezzel arányosan elviselhetetlen lesznek a nyári hónapok. Nem terem olyan minőségű és mennyiségű fű, melynek következtében nem jut kellő táplálék az állatoknak, így gyengék lesznek a tél kezdetekor. Már évek óta minden télen óriási mennyiségben pusztul az állomány. Ha az elpusztult állatok mennyisége eléri a tíz százalékot a ménesen, csordán belül, a jelenséget „zud”-nak nevezik. 2010-ben az országos 45 milliósra becsült állományból 9 millió hullott el, ami 20 százalék.
Ennek következtében a nomádok elkezdenek felhagyni életmódjukkal és a fővárosba, Ulánbátorba költöznek. A közel hárommilliós Mongólia lakosságának a fele már itt él, és gazdasági okok miatt már nem is költöznek vissza akik a közelmúltban érkeztek. Sarantuya Ganjuur, a Mongóliai Meteorológiai és Hidrológiai Intézet szakértője szerint a jelek arra utalnak, hogy hamarosan nem lesz, aki nomád életmódot élne az országban.
Szintén a meleg nyári szárazságot erősíti az, hogy a permafroszt, azaz állandó fagy alatt álló területek nagysága is csökkent. Ennek következtében pedig apadnak a folyók: 2000 óta minden zud okozója a nyári szárazság volt.
Ennél sokkal messzebb mutató és sötétebb következményei is vannak a globális felmelegedésnek. Az Ázsiai Fejlesztési Bank szerint a 21. század végére Mongólia elvesztheti a GDP-je negyedét is. Ezt csak globális összefogással lehet megakadályozni.
Ötletek persze már vannak: mobiltelefonok és internet segítségével tájékoztatnák a nomádokat az ivóvízkészletek és a füves területek állapotáról; japán segítséggel új hűtőházakat hoznának létre a hús tárolására; környezetbarát technológiák elsajátítása a széndioxid kibocsátás visszaszorításáért. Utóbbival Mongólia példát is szeretne állítani a világnak, hogy közösen csökkentsék a globális felmelegedés hatásait.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez