Csak házassági bizonyítvánnyal engedélyezett csókolózni

Asgabat utcáin tilos a csókolózás, az esténkénti kézen fogva sétálás és a padon együtt üldögélés. A rendőrség éber munkatársai szigorúan vigyázzák a lakosság erkölcseit.

Múlt héten a türkmén fővárosban rendőr járőrök feltartóztattak egy fiatal párt, akik késő éjjel kéz a kézben sétáltak az utcán. Amikor a fiatalok magyarázni kezdték, ők házastársak és csak egy nyugodt sétára vágytak, míg a gyerek alszik, igazoltatták őket. Ráadásul nemcsak a személyi igazolványukat de a házassági anyakönyvi kivonatukat is kérték. A házaspár felajánlotta, menjenek fel hozzájuk a közelbe, hogy bemutathassák a szükséges papírokat. Ez egyszer ugyan elengedték őket, de intést is kaptak: ne hagyják el otthonukat dokumentumaik nélkül és ne feledjék, az utcán nem szabad kézen fogva, ölelkezve, csókolózva sétálni; ez az erkölcsi alapelvek megsértését jelenti! Ezek után zseblámpával az autókba is bevilágítottak, ahol bizony a párok néha illetlenségekkel foglalkoztak, mesélte a járőr miközben nem tudott magához térni a döbbenettől.
Bár a rendőrség elég sok bejelentést kap hasonló esetek miatt, letartóztatásra eddig nem került sor. Igen, és a szerelmeseket nemcsak ez fenyegeti, de akár az iskolából is kizárhatják az erkölcsi normák, a nemzeti tradíciók megsértése miatt. Hogy mit is takar a kifejezés, nem lehet tudni és a türkmén törvényhozásban sincs pontosan lefektetve. Éppen emiatt meglehetősen tágan értelmezhető a fogalom. Így a türkmén törvénytisztelő polgárnak nem marad más, mint az első randi után rögtön a házasságkötő hivatalba rohanni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez