Elszabadultak az indulatok a jobboldali ukrán vezér halála miatt

Miután tegnap eltemették Szasko Bilijt, a Pravij Szektor aktivistáját, este tüntetés robbant a kijevi parlament épületénél. Bár lehiggadtak a kedélyek, a radikálisok ma is jelen vannak a környéken.

Erősen felbőszült a héten az ukrán szélsőjobbos párt, a Pravij Szektor, miután meghalt egyik aktivistájuk. A kijevi kormányzat ugyan rendkívüli bizottsággal vizsgáltatja az eset körülményeit, egyesek azonban már a párt betiltásáról sugdolóznak.
Ahogy arról korábban beszámoltunk, keddre virradó éjjel meghalt Alekszandr Muzicsko. A radikális párt Szasko Bilij néven ismert koordinátorát a nyugat-ukrajnai Rivne városában érte a halálos golyó. Akkori híradások szerint ismeretlenek támadtak rá az utcán, autójukba tuszkolták, majd kiráncigálva két lövést adtak le rá. Az áldozat a sérülések miatt a helyszínen meghalt. Muzicskot tegnap temették el, amivel egy időben Vlagyimir Jevdokimov, az ukrán belügyminiszter első helyettese bejelentette, valójában öngyilkosság történt. A szakértői vizsgálatok ugyanis megállapították, hogy a halott mellkasából eltávolított golyó abból a fegyverből származott, amelyet az áldozat saját kezében tartott.
Ezzel szemben a Pravij Szektor az ukrán belügyminisztériummal hozta összefüggésbe a gyilkosságot. Szerintük Arszen Avakov belügyminiszter parancsára ölték meg Muzicskot. Véleményüknek hangot is adtak tegnap este, amikor körülbelül kétezren összegyűltek a Verhovna Rada épületénél. Az ablakokat törő és forradalmat kiáltó tüntetőket Alekszandr Turcsinov, ideiglenes elnök és Vitalij Klicsko, az Udar (Ütés) párt vezetője próbálta megnyugtatni. Végül úgy sikerült feloszlatni a tömeget, hogy parlamenti bizottság felállításáról egyeztek meg a felek.
Jurij Derevjanko, képviselő elmondta, március 28-án az ukrán parlamentben ideiglenes speciális bizottságot állítanak fel, amely kivizsgálja az aktivista halálának körülményeit. A munkában természetesen a Pravij Szektor képviselője is részt vesz. Oleg Odnorozsenko, a párt politikai tanácsának tagja a hír hallatán elégedettségét fejezte ki és elmondta, pénteken visszatérnek az épülethez.
A Ria Novosztyi, orosz hírportál beszámolója szerint néhány tucat radikális valóban jelen van ma is az ukrán parlamentnél. Ők engedik be a belépővel rendelkező képviselőket az épületbe. A Pravij Szektor kijevi szervezetének vezetője, Igor Mazur ugyanakkor biztosította az újságírókat, elálltak a mára tervezett parlament ellenes akciójuktól.
Ezzel egy időben a Pravij Szektor esetleges betiltásáról is beszámolt a Ria Novosztyi. A hírportálnak a Batykivscsina (Haza) párt képviselője mesélt arról, hogy az éjjeli események kapcsán ukrán erők a radikális mozgalom betiltásának lehetőségeiről tárgyaltak. A forrás szerint a megbeszélésen részt vett Andrij Parubij, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács főtitkára, Oleg Tjagnibok, képviselő és Arszen Avakov, belügyminiszter. Ugyanakkor a feloszlatásról végleges döntést nem hoztak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez