Holnaptól rubellel fizetnek a Krímben

Valószínűleg nem lesz zökkenőmentes az átállás a hrivnyáról a rubelre a Krímben. Legalább is erre lehet következtetni az átállás előtt egy nappal az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint.

A krími parlament elnöke csütörtökön jelentette be, hogy március 24-étől kerül forgalomba az orosz rubel. Vlagyimir Konsztantyinov akkor azt mondta, hogy hétfőtől rubelben történnek egyebek mellett a ki- és befizetések, rubelben folyósítják a nyugdíjakat és a béreket.

A krími parlament elnöke emlékeztetett ugyanakkor, hogy egy átmeneti időszakban a Krím területén az ukrán hrivnya és az orosz rubel párhuzamosan fizetési eszköz lesz. “Majd az idő megmutatja, hogy mikortól nem lesz már szükség a hrivnyára” – jegyezte meg.

Az ITAR-TASZSZ jelentése szerint a félszigeten több intézmény, elsősorban a szállodák és az éttermek nem vártak, náluk már vasárnap rubelben lehetett fizetni. Azonban máris komoly gondok merültek fel. Fizetni az éttermekben ugyan már lehet rubelben, de a visszajárót inkább még hrivnyában adják, arra hivatkozva, hogy nincs még elég rubelkészpénz.

Az is gondot jelent, hogy miután az étlapokon az ételek ára még hrivnyában van megadva, a fogyasztás után a számlán szereplő összeg is hrivnyában van, amit viszont át kell váltani rubelre. A hírügynökség jelentése szerint minden étterem saját kurzust alkalmaz, bár a különbség nem túl jelentős, 10-15 százalék.

Gond lehet a boltokban is hétfőtől, hiszen ettől a naptól kezdve minden terméknek rubelben kell feltüntetni az árát, amiért szombaton még hrivnyát kellett adni. Azt, hogy pontosan mi mennyibe kerül, vasárnap még a bolti eladók sem tudták, a pénztárgépek pedig alkalmatlanok arra, hogy átváltsanak és a rubelben feltüntetett árakat a blokkon rubelben jelenítsék meg.

Aki pedig hétfőn taxiba ülne, jobban teszi, ha hrivnyát tart magánál, mert a taxaméterek alkalmatlanok rubelszámlát adni, a taxisok pedig várhatóan nem szívesen tartanak majd maguknál nagyobb összegű rubelt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez