Elítélték egy Lenin idézet miatt

Sz..-nak nevezte, Lenin után szabadon, a tádzsik elitet egy újságíró, akit ezért pénzbüntetésre ítéltek.

„Intelligencia – ez nem a nemzet agya, hanem sz..a.” – mondotta volt jó száz évvel ezelőtt Vlagyimir Iljics Lenin. Tavaly júniusban Olga Tutubalina, a tadzsik Asia plus újságírója „Nem intelligensen az intelligenciáról” című cikkében használta az idézetet. Az érintettek megsértődtek és keresetet nyújtottak be a bíróságon.
Valójában egész sokan megsértődtek, ugyanis a Dusanbei Gazdasági bírósághoz Tádzsikisztán Írószövetsége, a Tudományos Akadémia, a Művészek szövetsége, a Zeneszerzők szövetsége, az Építészek szövetsége és Dilbar Abdieva, az orvostudományok kandidátusa közösen tettek feljelentést. A kereset szerint a cikk írója egy egész társadalmi réteget megsértett és erkölcsi elégtételt követeltek. A hét hónapos eljárás után, idén február 24-én a bíróság meghozta döntését: az újság szerkesztősége és az újságíró 30.000 szomoni büntetést (körülbelül 14 millió Ft.) köteles fizetni.
Tutubalina tagadja a vádakat. Szerinte cikkében nem tett mást, mint az intelligencia valós helyét és szerepét említette, felhasználva erre Lenin, nem egyszer idézett, ismert véleményét. A független Asia plus főszerkesztője, Umed Babahanov a Nyezaviszimaja Gazeta-nak elmondta, semmi csodálkozni való nincs a bíróság döntésében. Véleménye szerint Tádzsikisztánban nem a bíróság, hanem egész másvalaki hozza a döntéseket, amit ez a mostani eset is jól bizonyít. Hiszen miért kellett hét hónapot várni az ítéletre? Elég egyszerű, nyílt esetről volt szó, ahol nem voltak tanúk tömegei. Ha a bíróság önállóan döntött volna, már tavaly augusztusban ítéletet hirdettek volna. Emellett a főszerkesztő arra is felhívta a figyelmet, ha nem változik a döntéshozó szervek hozzáállása, Tádzsikisztán elveszítheti egyik, relatíve független sajtó orgánumát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez