Rájöttek az ausztrál tudósok is: csökkenti a vérnyomást a fokhagyma

Megfelelő orvosi kezelés mellett a fokhagyma jót tesz a magas vérnyomástól szenvedőknek – állítja egy ausztrál kutatás.


Az Adeliade Egyetem munkatársai ötven olyan beteget kerestek fel, akik hiába részesültek gyógyszeres kezelésben, nem javult az állapotuk. Arra voltak kíváncsiak, fokhagymatartalmú készítményekkel lehetséges-e változást előidézni náluk. A növényről eddig is tudták, hogy sikeresen csökkenti a koleszterinszintet.A kísérleti alanyok 12 héten keresztül szedtek fokhagymakapszulát, napi négy alkalommal. Azok esetében, akik placebót (hatóanyag nélküli készítmény) kaptak, nem állt be változás, ellentétben a többiekkel, akik vérnyomása átlagosan 10 Hgmm-rel csökkent.

“Nagy jelentőségű ez a felfedezés, mivel a hipertóniában szenvedők mindennapi kezelésében is hasznosítható” – nyilatkozta Karin Ried, a vizsgálatokat vezetpő egyik kutató. “Elsődleges célunk most az, hogy felmérjük, milyen hatást vált ki a fokhagyma az eredménytelenül kezelt magasvérnyomásos betegek esetében.” – tette hozzá.

Szakértők figyelmeztetnek azonban, hogy ilyen fajta kezelést kizárólag orvosi ellenőrzés mellett szabad folytatni, mivel a fokhagyma egyéb gyógyszerekkel együtt fogyasztva nem várt mellékhatásokat okozhat.

egeszsegtukor.hu

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez