A The FASEB Journal című tudományos folyóirat márciusi számában közölt tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a terhes nők által fogyasztott egészségtelen ételek változást okoznak a magzati agy opioid jelátviteli útvonalának fejlődésében. Az elváltozás hatására a babák kevésbé érzékenyek a zsírban és cukorban gazdag ételek fogyasztásakor felszabaduló opioidokra. Ezek a gyerekek a silány ételekkel szembeni nagyobb „tűrőképességgel” jönnek a világra, és többet kell enniük a tápanyagban szegény ételekből ahhoz, hogy elérjék azt a bizonyos „jóleső” érzést.
Egészséges ételek, egészséges magzat
„A kutatás eredményei segítenek abban, hogy jobb információkat adhassunk a várandós nőknek arról a hosszú távú hatásról, amelyet étrendjük a gyermekük életfogytig tartó ételpreferenciájára és az esetleges anyagcsere problémák kockázatára gyakorol – húzta alá Beverly Muhlhausler, az ausztrál Adelaide Egyetem kutatója. – Remélhetőleg mindez arra ösztönzi az anyákat, hogy olyan egészséges étrendet válasszanak maguknak, amelytől a gyermekük is egészségesebb lesz.”
Patkányokon tesztelték
Muhlhausler és kollégái két csoport vemhes patkányon végeztek vizsgálatokat. Az anyaállatok egy részét normális patkányeledellel, míg a másik csoport egyedeit silány tápanyagú, emberi ételekkel etették a vemhesség és a szoptatás ideje alatt. Elválasztásuk után a kölykök minden nap receptorblokkoló injekciót kaptak, amely gátolta az opioid-jelátvitelt. Ennek blokkolása csökkenti a zsír- és a cukorbevitelt azáltal, hogy megakadályozza a dopamin felszabadulást.
Az eredmények azt mutatták, hogy a receptorblokkoló kevésbé bizonyult hatékonynak a zsír- és a cukorfogyasztás visszaszorításában azon kölyköknél, amelyeknek anyját silány ételekkel etették. Mindez azt sugallja, hogy ezen kölykök opioid jelátviteli útvonala kevésbé volt érzékeny, mint azon társaiké, amelyeknek anyját hagyományos patkányeledellel etették – olvasható a ScienceDaily című ismeretterjesztő hírportálon.
Az egészségtelen étel olyan, mint a drog
„Ez a tanulmány rávilágít arra, hogy az egészségtelen tömegételektől való függőség valódi addikciót jelent – húzta alá Gerald Weissmann a folyóirat vezető szerkesztője. – A silány étel ugyanolyan kémiai folyamatot indít a testben, mint az ópium, a morfium és a heroin. Szomorú ezt kimondani, de az anya terhesség alatti egészségtelen táplálkozása függővé teszi a gyermeket a silány ételektől.”
Forrás: MTI
Kép: nol.hu