Meg is ihatjuk a banánt!

A banán jó minőségét és a több célú piaci hasznosítását ígérik Ruandában. Túl azon, hogy megehető a gyümölcs, lehet belőle papír, egészségügyi betét, vagy éppen bor.

Más lehet a banán – a ruandai beavatkozás nyomán jobb. Az afrikai országban program vette kezdetét azzal a céllal, hogy a legfontosabb szabványokat, termesztéstechnikai megoldásokat általánosítsák. Ngoma, Rwamagana, és Kirehe nevű tartományokban, kerületekben azonban már arra is vállalkoznak a gazdálkodók – számolt be egy szakmai rendezvényről a The New Times keddi száma -, hogy a főleg európai igényeket maximálisan kielégítő minőség mellett új banánhasznosítási területekre is eljussanak. A lap idézi Simeon Karekezi nagygazdát, aki a papírkészítésnek, sőt az egészségügyi betét előállításának is a lehetséges új alapanyagát látja a közkedvelt növényben. A papírtermelésre – a banánszárból – Rwamagana városában készek felépíteni egy üzemet. A The New Times hivatkozik Christine Murebwayire üzletasszonyra, akinek vállalkozásában a banánból bort készítenek, mint mondja, nemzetközi elismerést is szerezve. Először helyben, majd regionálisan bizonyított a banánbor, legújabban azonban Európában bizonyosodik be, hogy Rwamagana tartomány képes jól sáfárkodni a kiváló minőségű és többféle módon is felhasználható banánnal.  

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez