Greg Jardine olyan anyagokat jegyeztetett be, amelyek elvileg annyira erős gyulladáscsökkentők, hogy akár a reumás megbetegedéseken is segíthetnek. Sokszor merült már fel a bor jótékony hatása, azonban sokszor felülkerekedett az alkohol káros hatása.
„A borban lévő hatóanyagszintet jelentősen megemeltük, hogy az antioxidánsok kifejthessék jótékony hatásukat” – magyarázta a kutató. „Az antioxidánsban gazdag borok általában túlontúl savasak és élvezhetetlenek, a mi antioxidánsaink azonban zsírban oldódnak, ez pedig nemcsak a felszívódást segíti elő, de meglepő módon az ital ízét is jelentősen javítja. A bor teljesen hagyományos eljárással készült, csak bizonyos folyamatokat megerősítettünk, hogy az egészségvédő hatások jobban tudjanak érvényesülni.”
A mi borunk egy szuperszáraz vörösbor, amelyet teljesen hagyományos módszerekkel készítünk” – tette hozzá Jardine, aki szerint a most kifejlesztett módosított polifenol technológiát más ételek és italok, például egészséges sör és édesség gyártására is fel lehetne használni.
„A hatóanyagok az állatkísérletek során valóban csökkentették a gyulladást, a duzzanatot és az izommerevséget a reumás ízületi gyulladásban szenvedő patkányok esetében” – jelentette ki Lindsay Brown, a tesztelést végző gyógyszerész (Dél-Queensland Egyetem), aki 2012 elején vizsgálta meg a bor hatóanyagait. „A hatóanyagok alkalmazása a borban ennek ellenére jelentős problémákat vethet fel. Sokan ugyanis nem tudják megtartani a mértéket, pedig ennek az italnak az esetében nem szükséges egy egész üveg elfogyasztása az egészségügyi előnyök élvezéséhez.”
Kép: blisstree.com