Boko Haram: Több száz gyermeket és nőt raboltak el a lázadók Nigériában

Szemtanúk és túlélők számoltak be arról, hogy a Boko Haram harcosai legalább 500 embert, főként fiatal lányokat hurcoltak el magukkal, miután elhagyták Damasak települést, amely jelenleg a nigeri és csádi katonák ellenőrzése alatt ál. A szövetséges erők egy tömegsírt is felfedeztek a környéken, ahol lefejezett és mumifikálódott holttesteket is találtak.

„506 fiatal nőt és gyermeket vittek magukkal, akik közül 50-et még indulás előtt megöltek” – mondta Souleymane Ali kereskedő a Reuters hírügynökségnek. „Azt viszont már nem tudja, hogy mi történt velük és azt sem, hogy életben vannak-e még” – mondta a férfi, akinek a feleségét és két lányát is magukkal hurcolták a lázadók. Ali elmondta, hogy a két lánya az idén ment volna férjhez.. A lázadók  az mondták neki, hogy „a lányaid és a feleséged mostantól rabszolgák, akik hozzánk tartoznak”

Hasonló borzalmakról számolt be Mina Maai Laan, Borno állam szenátora is, aki a BBC-nek megerősítette, hogy több száz embert, főként fiatal lányokat raboltak el a lázadók. Az elhurcolt gyerekek között 16 és 25 év közötti fiúk is vannak, akiket nagy valószínűséggel halálos küldetésekre fognak felkészíteni a Boko Haram harcosai – mondta a politikus.

Egy 40 éves helyi lakos, Fanna a Reutersnek azt mondta, hogy a lázadók mindenkit a helyi mecsetnél sorakoztattak fel, mielőtt távoztak volna, neki viszont szerencséje volt, mert két gyermekét sikerült elrejtenie a házában.

Damasak  kereskedő város a nigeri határ közelében, körülbelül 200 km-re  Borno állam központjától, Maiduguritól. A nigeri és csádi katonák március elején foglalták vissza a települést, de a lázadók nem tanúsítottak ellenállást, mert még a szövetséges csapatok akcióba lépése előtt elvonultak innen. A település kihalt. A lázadók szinte teljesen kifosztatták és hatalmas károkat, romokat hagytak maguk mögött. Damasak főutcája törmelékekkel, roncsokkal és kiégett kocsikkal van tele. A katonák egy tömegsírt is feltártak a közelben, ahol körülbelül 70 lefejezett és mumifikálódott holtestet találtak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez