Kicsi a bors, de jól fizet Etiópiában
A jó kávénál csak a jó fűszer áll jobban az etiópiai jövedelmezőségi mércén, a befejeződött „borsszüret” után a piaci tapasztalatokkal a gazdák is, a kutatók is elégedettek.
Nem kérdés: a kávé hazájában fűszert kell termelni! – állapították meg etiópiai gazdálkodók, akik mellett a Tepi Nemzeti Fűszerek Kutatóközpont igazgatója, Haimanot Mitiku szakszerűen is érvelni tudott: Dél-Nyugat Etiópia hatalmas és kiaknázatlan lehetőségekkel bír, a fűszerek termelésének felfuttatása valóban sokakat képes eltartani. Az idei betakarítást értékelő igazgató már „továbbfejlesztett” fűszerekre helyezi a hangsúlyt, két fajta fekete bors, szintén ennyi gyömbér, valamint kurkuma terem meg jó körülmények között. A gyömbért azonban kivégezte egy baktérium. A fűszertermesztésbe befektetni akaróknak is partnerséget ajánl a Tepi Nemzeti Fűszerek Kutatóközpont. Haimanot Mitiku igazgató számokkal igazolja, hogy egy kiló fűszerért jobb árat ad a piac, mint egy kiló kávéért. A fekete borsot a helyi gazdák 120 birrért tudták eladni a mostani szezonban, ez lényegesen magasabb, mint amit kerestek egy kilogramm kávéval, körülbelül azonos ráfordítás és munkabefektetés után. (Fotó:AFP, illusztráció)