Normális mederben a dél-afrikai infláció

Leginkább az áram ára drágulhat a későbbiekben Dél-Afrikában, amúgy az elmúlt időszak pénzromlási adatai nem minősülnek rossznak. Ebben a hónapban a benzin ára lefelé tartott, és az élelmiszereké sem nőtt.

Januárban és februárban átlagosan 0,6 százalékkal emelkedtek az árak Dél-Afrikában. Ez az adat arra is utal, hogy a pénzromlás üteme valamennyire lelassult, az infláció várt mértéke erre az időszakra 3,8 százalék volt, gyakorlatilag ennyi volt a tényleges adat is.

A statisztika azt mutatja, hogy februárban alacsonyabb benzinárral találkoztak a dél-afrikaiak, az élelmiszereknél is az infláció lassuló tendenciája volt jellemző. Helyesnek bizonyult a kamatlábakat változatlanul hagyó korábbi döntés is. Dél-Afrikában fontos körülménynek gondolják azt, hogy február volt a hatodik egymást követő olyan hónap, hogy az infláció a 3-6 százalék közötti céltartományon belül volt.

Dél-afrikai gazdasági elemzői érveket is közölt a DBlive című lap a minap, utalva arra, hogy sor kerül az idén az állami energiatermelő vállalat villamos-energia szolgáltatási díjának erőteljes, 12,7 százalékos emelésére. Ugyancsak elemzői prognózis, hogy március-áprilisban várható a benzin drágulása, egy másik szakértő pedig a kamatok nyári emelkedését jósolta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez