Gyorskaja-térkép New Yorkhoz

Bár New York híres Michelin-csillagos éttermeiről, az átlagember számára természetesen nem ez a legfontosabb. Itt van tehát egy lista a legfinomabb, legérdekesebb gyorskaják lelőhelyeiről, ahol pár perc alatt, olcsón jutunk igazi különlegességekhez. Ezekért a finomságokért mindenképp érdemes ellátogatnunk New Yorkba.

Az igazi Falafel és Shawarma

Fotó: Europress Getty Images

New Yorkban arról ismerhetjük fel a legjobb falafel és shawarma (nagyjából az itthoni gyros-nak felel meg) árusokat, hogy nálukkígyóznak ebédidőben a leghosszabb sorok. A King of Falafel & Shawarma már évek óta eteti az éhes helyieket, sőt 2010-ben még díjat is nyert, mint a legjobb new york-i streetfood lelőhely.

Milk Truck

Amint megérkezik a Bessie névre keresztelt gasztrobusz a környékre, megrohanják a kuncsaftok. Itt olyan ételeket kaphatunk, mint például az amerikai gyerekek kedvence, a Mac and cheese, ami nemes egyszerűséggel a sajtos makaróni.
A legkelendőbb áru azonban a grillezett sajt szendvics. Az egyébként nem túl bonyolult összetételű étel meglepően finom tud lenni, főleg ha a mustáros-hagymás verziót választjuk.

Grilled cheese with soup

Fotó: Wikipedia

Az állandóan úton lévő büfékocsit nem nehéz megtalálni, ugyanis az interneten tudjuk követni, hogy éppen merre jár.

Rákszendvics

Szintén gasztrobusz szállítja a  rákszendvicset. Kétféleképpen kérhetjük a nem mindennapi fogást: majonézzel, hidegen vagy meleg vajjal és citrommal. Egy dolgot azonban biztosan nem hagynak ki belőle, a negyed fontnyi (körülbelül 110 gramm) tiszta és friss rákhúst.

149001759Fotó: Europress Getty Images

Azonban ára van a kiváló ebédnek, listánk legdrágább ételéért 16 dollárt, azaz majdnem négyezer forintot számítanak fel.

Lumpia Shack

Már délelőtt 11-kor hosszú sor áll a bódé előtt, ahol frissen készített, egyedi fűszerezésű tavaszi tekercset majszolhatunk munka helyett. A tekercsekben olyan finomságok lapulnak, mint a darált disznóhús és a sült kacsa szeletek, különleges, spanyol szósszal nyakonöntve. Itt talán veszítünk a tipikus streetfood érzésből, ugyanis az elkészült ételt tányéron, szószokkal és zöldségekkel díszítve tálalják.

 

Hot Dog, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva

Nem ismeretlen fogás itthon sem a Hot Dog, de azért túlzás lenne azt állítani, hogy az egyébként végtelenül egyszerű ételt a tökéletességig fejlesztette volna a magyar konyha.

53194159

Fotó: Europress Getty Images

Az igazán eredeti, Sabrett logoval árusított new york-i Hot Dog virslije meleg, sós vízben várja a vásárlókat, majd ketchuppal, mustárral, hagymával, egyedi mártással és savanyú káposztával megpakolva csillapítja az éhséget.

Solber Pupusas

Ahogyan az a képen is látható, a Pupusas  jól megpakolt tortillára hasonlító étel, amiből a legjobbat New Yorkban Rafael és Reina Soler-Bermudez készít. A rutinos házaspár 15 éve fáradthatatlanul dolgozik, hogy minden vásárló a lehető legjobb minőségben kapja meg az ízletes fogást. Ennek meg is van az eredménye, átlagosan napi 600 darabot adnak el belőle.

000 MVD2005072873280

Fotó: Europress AFP Images

A töltelékben találkozhatunk ízletes káposztasalátával, jalapeno paprikával, paradicsomszósszal és tejföllel.

Calexico

New York csak ez elmúlt években kezdett el felzárkózni mexikói konyha szinten az olyan államok mellé, mint Kalifornia, ennek pedig egyik legfőbb oka a Calexico volt. A 2006-ban indult vállalkozás azóta rengeteg új helyszínnel gazdagodott, de a legnépszerűbb  továbbra is az eredeti kifőzde. Ha igazi mexikóira vágyunk, akkor irány a SoHo és garantáltan életünk egyik legjobb halas burritojára lelünk majd.

Bolivian Llama Party

Ha viszont saltenas-ra fáj a fogunk (ami egyébként nagyjából az empanadának felel meg), akkor Brooklynban a helyünk, ahol a Bolivian Llama Party nevű tradícionális bolíviai gyorsétterem vár minket.
Ha elképzelésünk sincs arról, hogy mi lehet az a saltenas (illetve az empanada), akkor legyen elég ennyi: hússal és zöldséggel töltött péksütemény, ennél úgysem kell több.

Bagel reggelire

Végül pedig jöjjön a legfontosabb: az utca bagel árusok. Ennél talán nincs is autentikusabb és olcsóbb módja annak, hogy valami finomat és laktatót tömjünk magunkba munka előtt New York utcáin. Sokan előre összeállítják a különböző tartalmű péksüteményeket, de ha szerencsénk van, mi mondhatjuk meg, hogy pontosan mit is kérünk bele.

Bagels-Montreal-REAL

Fotó: Wikipedia

Ha szerencsénk van, európai mércével mérve egész jó kávét is kaphatunk, (nem a szokásos híg amerikai löttyöt) ami elengedhetetlen ahhoz, hogy valódi new york-inak érezhessük magunkat. Teli hassal, elégedetten.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez