A végéhez közeledik az afganisztáni harcoló alakulatok missziója

A mai napon Kabulban lezajlott az Egyesült Államok és a NATO csapatainak afganisztáni misszióját szimbolikusan lezáró ünnepség. Ennek keretében a küldetés feladatait ellátó Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők Összhaderőnemi Parancsnokságának képviselői levonták zászlajukat, mely itteni bevetésük végét jelzi. Ez egyike volt annak a két ceremóniának, amit idén tartanak a kivonuláshoz kapcsolódó protokoll keretében.

Afganisztán inváziója több mint 13 éve kezdődött, az Egyesült Államokat ért szeptember 11-i terrortámadás nyomán, azzal a céllal, hogy megdöntsék a tálibok által irányított kormányt. Mostantól John F. Campbell tábornok elmondása szerint az észak-atlanti szervezet feladatai fokozatosan az afgán biztonsági erők kiképzésére, és támogatására fognak redukálódni, akik már több mint egy éve vezető szerepet töltenek be a tálib felkelők elleni harcokban, így képességeik ismertek. Ez alapján Campbell szerint rendelkeznek a feladat ellátásához szükséges kvalitásokkal, de a vezetésben még szükségesek bizonyos változások, és fontos, hogy az egyes pozíciókat betöltő személyek elszámoltathatóak legyenek.
Az afgán erők rátermettsége melletti kiállást valamelyest beárnyékolja a tény, hogy a tálibok által elkövetett merényletek idén rekordszámú áldozatot követeltek a helyi rendfenntartó erőktől és a katonaságtól. Csak 2014-ben 4 634-en vesztették közülük életüket. Összehasonlításképpen az amerikai katonák vesztesége 2001 óta összesen volt eddig 2 210 fő. A 2015-től is Afganisztánban maradó csapatok tehát komoly kihívás előtt állnak, a biztonság helyreállításának támogatását célzó feladatukat illetően.
Jelenleg még 15 000 fős NATO kontingens állomásozik Afganisztánban, mely január 1-től 13 000-re csökken, a 2011-es 140 000-hez képest. A közel-keleti országban maradók közül 10 800-an képviselik az Egyesült Államok haderejét, mely a tervezettnél ugyan több, de 2015 végéig további drasztikus csapatkivonás lesz esedékes. A 2016-os esztendő lezárultával pedig a tervek szerint az utolsó amerikai katonák is befejezik afganisztáni missziójukat.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez