Egy „orosz tálib” az amerikai bíróság előtt

Terrorizmus vádjával áll az amerikai bíróság előtt egy volt orosz katonatiszt, aki a vádak szerint a tálibok oldalán harcolt Afganisztánban. Irek Ilgiz Hamidullin, aki a feltételezések szerint 55 éves lehet, 12 vádponttal néz szembe, többek között gyilkossági kísérlet amerikai állampolgárokkal szemben.

2009-benkapták el egy bevetés után az afgán határ mellett az amerikai csapatok. Öt évig volt a bargami légibázison, mielőtt elszállították volna az Egyesült Államokba. Ő volt az első katonai fogvatartott, aki Afganisztánból. Jelenleg Virginiaban, Richmondban tartják fogva egy szövetségi börtönben.
A 19 oldalas vádirat szerint Irek Ilgiz Hamidullin a szovjet hadseregben szolgálta magas rangú tisztként az 1970-es és 80-as években. Ezt követően Afganisztánban maradt, majd csatlakozott tálib harcosokhoz.
Egyik legsúlyosabb vád vele szemben az az, hogy 2009-ben parancsot adott három katonájának, hogy támadják meg az afgán rendőrséget és amerikai csapatokat Camp Leyza-ban, Khost tartományban. Megparancsolta, hogy használjanak AK-47-es géppuskákat, kézigránátot, légvédelmi puskákat és hordozható rakétákat az amerikaiak földi és a légi csapatai ellen. A vádirat szerint Hamidullin egyértelműen gyilkolási szándékkal, és személyesen nyitott tüzet az amerikaiakra.
Az első bírósági meghallgatáson a vádlott nagyon keveset beszélt. A következő tárgyalási nap péntekre várható. Hamidullin egyike annak a 13 embernek, akiket az amerikai hatóságok tartanak fogva Afganisztánban.
Washington azt tervezi, hogy az összes, még át nem szállított fogvatartottat az Egyesült Államokba visznek még december vége előtt, mikor az amerikai csapatok által vezetett NATO küldetés véget ér.

Fotó: Wikimedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez