Pártesélyek a félidei választás előtt

Annak ellenére, hogy éledezik a munkaerő-piac, csökken a munkanélküliség, a jelölteknek komolyan meg kell küzdeniük az amerikai félidei választásokon a szavazatokért, mert a lakosság kifejezetten szkeptikus a gazdasági fellendülést illetően. A bérek stagnálnak, vagy még csökkennek is, illetve sok amerikainak csak átmeneti, alkalmi munkája van.

Minden jelölt számára sötétebb képet fest a rossz gazdasági közérzet a választások, újraválasztások előtt. A republikánusok előtt áll a komolyabb feladat, 22 helyen állnak nehéz kihívás előtt, komoly védekezésre szorulnak például a demokrata New England és Colorado államban. A demokraták úgy számolnak, hogy 14 problémás államban sikerül a gazdasági eredményeket hangsúlyozva megőrizni a helyüket. Illinois és Connecticut kimondottan veszélyeztetett helyek, illetve Floridában ás Michigan-ben pedig az irányítás visszaszerzése az elsődleges cél.
A republikánus kormányzók 2010-ben a Tea Party segítségével több posztot is besöpörtek. Így sikerült nyerniük Kansas-ben, Pennsylvania-ban, Floridában és Michigan-ben, ám szemben az akkori választással, a mostani helyzetben kifejezetten nehéz lesz számukra az újrázás. Politikai elemző szerint ezeken a helyeken is a gazdasági kérdések és főleg a gazdasági ígéretek fogják eldönteni a választások kimenetelét.
A demokraták vádjai a republikánusok irányában, hogy túlságosan a vállalati érdekeket helyezték előtérbe a középosztály megerősítése helyett. A republikánus válasz erre az, hogy a kormányzók mindenhol a gazdasági növekedést ösztönözték a bevezetett szabályozásokkal, a meghozott döntésekkel.
Előzetes felmérések szerint a republikánusok jöhetnek ki jobban a mostani választásokból. A fő kérdés az az, hogy a képviselői házi többségük után a konzervatívoknak sikerül-e átvenni a hatalmat a szenátus felett is.
A demokraták helyzetét a gazdasági kérdéseken túl nehezíti még az Iszlám Állam és az ebola elleni küzdelem is, aminek a akadozásait az emberek automatikusan a demokrata párthoz kötik. További problémát okoz, hogy az ország első emberének, Barack Obamának is igencsak megkopott a népszerűsége az elmúlt hat év alatt. Barack Obama pártjának amúgy történelmileg is gondokat szokott okozni, hogy a támogatóikat sikerüljön mozgósítani a félidei választásokon.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez