A Giants a páros évek specialistája

A San Francisco Giants csapata nyerte az egyik legrangosabb észak-amerikai profi bajnokság, a baseball idei küzdelmeit. A kaliforniai csapat a lehető legkiélezettebb sorozatot játszotta riválisával, a Kansas City Royals-szal: az egyik fél 4. győzelméig tartó párharcot csak a 7. mérkőzésen sikerült döntésre vinniük.

Mivel az alapszakasz során a Royals jobb eredménnyel zárt, ezért a mindent eldöntő 7. meccset Kansas City-ben rendezték. A párharc első hat felvonása alatt mind a két csapat tudott nyerni a másik otthonában. Az 5. után összesítésben 3-2-es Giants-vezetéssel tértek vissza a felek Kansas City-be. A Royals a 6. összecsapás után még életben tudott maradni, de a fordításig végül nem jutottak el. Így az óriásoknak az ellenfél közönsége előtt sikerült elhódítaniuk a trófeát. A 7 összecsapásig húzódó döntőket tekintve 1979 óta nem volt ilyesmire példa. A San Francisco 2010 és 2012 után harmadszorra lett bajnok öt év leforgása alatt.
A győztes csapat legjobbja a 25 éves balkezes dobó Madison Bumgarner volt, aki az utolsó meccsen nyújtotta a legkiemelkedőbb teljesítményt, és ezzel egyhangúlag választották meg a döntő legértékesebb játékosának (MVP). A fiatal játékos a 7 mérkőzésen összesen 21 játékrész (inning) alatt volt a pályán, és mindössze egy pontot (futást) engedélyezett a Royals támadóinak.
A múlt héten, magyar idő szerint csütörtök hajnalban rendezett 7. összecsapáson 3-2-es San Francisco győzelem született. Az utolsó 5 inningen keresztül Bumgarner volt az óriások dobója, és nagyban hozzájárult, hogy csapata megtartotta az 1 pontos előnyt, mindössze 2 ütést engedélyezve. A végeredmény már a 4. inning zárásánál kialakult, tehát a Kansas City is hatékonyan védte bázisait a mérkőzés 2. felében, de Bumgarner teljesítményét jól mutatja, hogy az ellenfélnél három dobó váltotta egymást ez idő alatt, míg ő egyedül ejtett ki 15 ütőt.
Az embert próbáló 68 dobást követően nem is csoda, hogy az újdonsült MVP meccs utáni nyilatkozatában elismerte: „…nem vagyok képes tovább hazudni, most egy kissé fáradt vagyok. Játék közben nem gondoltam rá, hogy végig kell-e játszanom, vagy hány dobásom lesz még, egyszerűen csak az ütők kiejtésére koncentráltam.” A vendégektől két pontot, köztük a győztes futást, jegyző Michael Morse hihetetlennek nevezte csapattársa játékát, aki szerinte már egy külön kategóriát képviselt az utolsó meccsen.
A Kansas City-nek ezzel 1985 óta továbbra sincs bajnoki címe, míg a San Francisco harmadik alkalommal nyerte meg a World Series-t az utóbbi éveket tekintve, a páros esztendőkben diadalmaskodva. Jelenleg egyik észak-amerikai profi liga csapatának sincs ilyen eredményes közelmúltja. Ráadásul a Giants a köztes években (2011, 2013) még a rájátszásig se jutott el. Ez a „hullámvasút” egyedülállónak számít az említett bajnokságokat tekintve.

Fotó: Europress/ Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez