Mintha ma történt volna… 10.31.

Kőbe vésték az amerikai elnökök arcképét.

1941. október 31-én a dél-dakotai Rushmore-hegyen felavatták a négy amerikai elnök, George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt és Abraham Lincoln sziklába vájt szobrát. A dán felmenőkkel büszkélkedő John Gutzon de la Mothe Borglum szobrász 1927-ben kezdett neki a monumentális munkának.
1867-ben Bear Lake-ben dán bevándorlók gyermekeként született John Gutzon de la Mothe Borglum, a munkái alapján világhírűvé vált szobrász. A San Franciscoi Művészeti Akadémián kezdte meg tanulmányait, majd 23 évesen Párizsba utazott, ahol Auguste Rodin művészete gyakorolt rá óriási hatást. Már az 1900-as évek elején magas művészeti elismerésben részesült, hiszen a St. Louisban megrendezett 1904-es világkiállításon aranyéremmel tüntették ki.
Pályafutása alatt a négy amerikai elnök arcképének kifaragása jelentette számára a legnagyobb szakmai kihívást. Önmagában semmi különös nehézséget nem okozott volna a feladat, csakhogy mindezt egy hatalmas sziklafalba kellett vésnie. 1927 nyarán indult a munka a dél-dakotai Rushmore-hegy szikláján.
A kezdeti munkálatoknál 400 munkás segédkezett a művésznek. Két éven keresztül csak ún. tereprendezés folyt. Robbantásokra, nagyobb vésésekre volt szükség ahhoz, hogy 450 ezer tonna gránit eltávolítása után az érdemi munka elkezdődhessen. A szobrász 1930-ban látott neki George Washington arcképének kifaragásához, aztán hat év múlva következett Thomas Jefferson, Abraham Lincoln és végezetül Theodore Roosevelt arcának megalkotása.
A szobrász úgy döntött, egyenként készíti el a fejeket, nem pedig egyszerre dolgozik mindegyiken, mert így egymáshoz és a környezethez is illesztheti azokat. Miután meghatározták a faragási területet, kirobbantották a sziklából a felesleges részeket. Az egész munka nagy részét dinamittal végezték, csak az apróbb részletekhez használtak fúrót. A négy fej mindegyike 18 m magas, az orrok átlagban 6 m hosszúak. A szájak 5,5 m, a szemek pedig 3,5 m szélesek. Ahhoz, hogy az arcok ekkora méretben is ilyen jól mutassanak, óriási mérnöki tudás szükséges.
1941. november 1-én került sor a mintegy 50 méter magas és 110 méter széles gigantikus vállalkozás felavatására. John Gutzon de la Mothe Borglum azonban az átadási ünnepség előtt 7 hónappal meghalt, így ezt a nagyszerű pillanatot már nem érhette meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez