Húszezerért Amerikába

Úgy tűnik, hogy eljött az idő, amikor megfizethető áron kelhetünk át az Atlanti-óceánon. A Wow Air nevű, izlandi fapados légitársaság elhozza az olcsó repülést Európán kívülre is. Akár 99 dollárért (nem egész 25 ezer forint) is eljuthatunk Izlandról az Egyesült Államokba.

Az átszállással együtt Londonból Bostonba vagy Baltimore-ba akár 228 dollárért is elutazhatunk jövő márciustól.
“Korábban soha nem hallottunk olyanról, hogy 200 dollárért el lehetne jutni Londonba” – mondta el Tom Parson, a bestfares.com járatkereső oldal vezérigazgatója. – “Egyszerűen nem léteznek ilyen ajánlatok.”
A végtelenül olcsó repülőjegyek azonban nem tartanak örökké, a légitársaság is elmondta, hogy ezek a bevezető árak.
“Természetesen mindig a legjobb ajánlatokra fogunk törekedni, de egyelőre a mostani akcióval szeretnénk felkerülni a térképre” – nyilatkozta a Wow Air vezérigazgatója, Skuli Mogensen.
Azonban még a drágulással együtt is jobban fogunk járni velük, mint a nagy légitársaságok áraival, melyeknél ugyanezen útvonalon akár 600-800 (150-200 ezer forint) dollárt is elkérhetnek.
Na de miért is ilyen olcsó? Természetesen ugyanazon stratégiákat vezetik be, mint a már megszokott fapados járatok, így külön kell fizetni a csomagokért, a kényelmesebb ülőhelyekért vagy a fedélzeti italokért, ételekért. Azonban csupán ennyivel képtelenség lenne ilyen alacsonyra tornászni az árakat, a Wow Air titka pedig a hatékonyságában rejlik. Eegyrészt meglepően kevés géppel operálnak, melyeket viszont teljes mértékben kihasználnak. A légitársaság jelenleg négy repülővel rendelkezik, ezek pedig 24 óra leforgása alatt Izlandról Bostonba, majd vissza, onnan Londonba és végül újfent Izlandra repülnek. Hozzátartozik, hogy terveik szerint a járatok állandóan tele lesznek utasokkal, így maximális lesz a kihasználtságuk, ami eddig szinte egyetlen légitársaságnak sem sikerült.
Talán a legnagyobb előnyük a többi céggel szemben maga a tény, hogy izlandi a központ. Így aztán a járatok meg tudnak állni tankolni útközben, ami jelentősen csökkenti az üzemanyagra költött kiadásokat.
Bár a leszállás Izlandon eltántoríthat potenciális utasokat, ilyen árak mellett valószínűleg ez sem fog igazán gondot okozni.
Szakértők szkeptikusan állnak a Wow Air tervéhez, ugyanis rengeteg a buktató. Volt már rá példa, hogy egy légitársaság megpróbált hasonlót, ám végül mindig kudarcba fulladt a kezdeményezés. A legnagyobb bökkenőt abban látják, hogy ilyen kevés géppel és egy tele naptárral lehetetlen elejét venni annak, hogy óriási késések legyenek. Ahogy az egyik gép késik, egyre jobban eltolódnak az időpontok és az egyetlen megoldás rá az, hogy járatokat törölnek, ami viszont nagyon rosszat tud tenni a hírnévnek.
Mint utasok mindenestre reméljük, hogy nem lesz igazuk és a Wow Air végre megfizethető járatokat fog nyújtani a két kontinens között.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez