Afganisztáni háború – szkeptikusok az amerikaiak

A BBC legújabb közvélemény kutatása lapján az amerikai lakosság nagyon megosztott az afganisztáni beavatkozást illetően. A válaszadók kevesebb, mint a fele mondta azt, hogy érdemes volt belekezdeni egy ilyen típusú konfliktuskezelésbe. Ugyanakkor az emberek kétharmada szkeptikus abban a tekintetben, hogy az afgán kormány és az afgán nép képes-e megvédeni saját magát külső segítség nélkül.

Az Egyesült Államok 13 évvel ezelőtt lépet bele eddigi leghosszabb katonai akciójába, az afganisztáni konfliktusba. A kezdeti eredmények után ma már csak az emberek 28%-a mondja biztosra, hogy ez a háború pozitív kimenetelű lehet az USA számára.
Érdekessége a számoknak, hogy bár a republikánusok inkább támogatják a beavatkozást, mint a demokraták, de az ő hajlandóságuk is lecsökkent 54%-ról 43%-ra. A republikánus párt volt hatalom, mikor elindult az afgán háború. Ugyanakkor a konzervatív tábor hangulata megváltozott, így most már náluk is kisebbségben vannak azok, akik szerint Afganisztánban fennmaradhat a rend az amerikai csapatok távozása után.
Ezekkel az adatokkal az amerikaiak még mindig bizakodóbbak, mint a britek. Egy hasonló közvélemény kutatás alapján elmondható, hogy az Egyesült Királyság lakosságának 24%-a inkább támogatja katonák küldését a térségbe, mint hogy katonáik elhagyják az országot. 14%-uk mondta mindössze azt, hogy a beavatkozásnak köszönhetően biztonságosabb lett az élet Európában.
Azért is lenne fontos a katonai adminisztráció számára, hogy a közvéleményt a maga oldalára állítsa amennyire csak tudja, mert a nemrég aláírt kabuli egyezmény értelmében az amerikai csapatok december után is az országban maradnak. A jövőbeni terveknek megfelelően 9800 katona fog az országban maradni annak érdekében, hogy a helyi rendfenntartó erők kiképzésében segítséget nyújtsanak.
A NATO egyezmény lejárta után egy csökkentett létszámú, amerikai vezetésű vegyes erő marad Afganisztánban, ehhez azonban egy új jogi felhatalmazás szükséges.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez