Amerikai katonák karanténban

Karanténba zárták az ebola ellen küzdő amerikai katonákat az olaszok. Köztük a  Darryl A. Williams vezérőrnagyot, aki az “Ebola elleni háborút” vezényli Nyugat-Afrikában.

Az amerikai fegyveres erők afrikai hadtestének főparancsnokát, és vele együtt nagyjából tíz másik katonát Olaszországban helyezték karanténba a hétvégén, miután visszatértek Nyugat-Afrikából – értesült a CNN. A hírtelevízióknak nyilatkozó katonai tisztségviselők elmondása szerint 21 napon át állnak folyamatos megfigyelés alatt egy “szeparált helyen”, a Vincenza városánál található amerikai katonai bázison.

A CNN közlése szerint a katonák “gyakorlatilag karanténba vannak zárva”, bár az amerikai védelmi minisztérium tisztségviselői kerülték ennek a kifejezésnek a használatát. Ugyanakkor egy hermetikusan lezárt helyiséget, ahonnét három hétig nem léphetnek ki, mi másnak lehetne nevezni. A hírtelevízió úgy tudja, hogy egyelőre egyik karanténba zárt katona sem mutatta az ebola tüneteit.

Williams vezérőrnagy egy hónapot töltött el Nyugat-Afrikában, hogy előkészítse a terepet az amerikai hadsereg egységeinek, akiket az ebola-járvány elleni küzdelemre vezényelnek a területre. A vezérőrnagy sokat utazgatott Libériában, ahol folyamatos egészségügyi ellenőrzés alatt állt. Elmondása szerint naponta tucatszor nézték meg, hogy lázas-e, és újságíróknak két hete azt mondta, hogy “elég kicsi az esélye” a fertőzésnek, ha az ember betart pár egyszerű szabályt. A Pentagon nem adott magyarázatot arra, hogy miért zárták karanténba az őrnagyot és a többi katonát. Ami egyébként szembemegy az amerikai védelmi minisztérium előírásaival, amelyek egészen addig nem köteleznek senkit karanténra, amíg nem mutat tüneteket.

Fotó: Europress/Gettyimages

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez