Shia LeBeouf kitért a hitéből

(Fotó: Getty)

Eddig zsidó volt, most meg nem az. Ez hír, de nem “ügy” Amerikában.

Amerika máshogy tekint a vallásra, mint mi Európában. Nálunk a vallás szigorúan magánügy, és – mondjuk így – komoly dolog. Egy filmsztár vallásossága, vagy vallási hovatartozás általában nem téma – zsidósága is csak az életrajzi adatokból derül ki – “Holokauszt-túlélő családból származik” – és nem valódi vallásos kötődést. Amerikában viszont természetesen és nyíltan beszélnek a vallásról, amely mindenki identitásának része. (Az is, ha ateista.) És ha egy sztár hirtelen vallást vált, az bizony a pletykalapok címlapjára kerülhet. Ott. Mert Európában még ez is elmarad – mi valahogy szégyenlősebbek vagyunk.

Shia LeBeouf mindeddig zsidó volt. A Transformersből megismert 28 éves sztárszínész eddig még igen büszke is volt erre. 2004-ben – igaz akkor még csak 18 volt – azt írta magáról, hogy “személyes viszonyban van Istennel, a judaizmus keretein belül”‘. Későbbi interjúiban pedig ilyeneket mondott, hogy: “Lehet, hogy marhaságnak hangzik, hogy zsidó vagyok, de jó marhaság. Jó érzés a kevés kiválasztott között lenni.” (És Amerikában ez sem verte ki a biztosítékot.)

Hirtelen megtérése munkájának köszönhető. David Ayer készülő Fury (Düh) című filmjében – amelyben Brad Pitt-tel együtt fog szerepelni – LeBeouf meggyőződéses evangéliumi keresztényt alakít. A filmre való felkészülés és a forgatás során sokat foglalkozott a kereszténységgel. És ez meggyőzte őt arról, hogy mégis csak ott van az igazság. A filmben szereplő imákat – mondta az Interview Magazinnak – elmondhatta volna úgy is, mint egy szerepet – de végül teljes szívével mondta őket. Mert “megtalálta Istent”. “Valóságos volt, igazi megváltás.”

A döntést – eddig zsidó volt, most keresztény lett – a sajtó tényként kezeli (az izraeli sajtóban némi szomorúságot lehet felfedezni), hiszen a vallás hit, és nem származás kérdése Amerikában. Annyit azért megjegyeznek, hogy az efféle színpadias lépések, bejelentések eddig sem álltak távol Le Beouftől. Az év elején például egy MÁR NEM VAGYOK HÍRES feliratú papírzacskóval a fején jelent meg a vörös szőnyegen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez