Mintha ma történt volna.. 10.23.

1960. október 23-án Hruscsov, engedve gyakori érzelmi kitöréseinek, tévénézők millióinak szeme láttára levette a cipőjét, és azzal verte a szónoki asztalt az Egyesült Nemzetek 15. értekezletén. McMillan miniszterelnök a meglepő tettre a következőket mondta: „Kérem, legyenek szívesek ezt lefordítani.”

Az egyszerű ukrán paraszti családban született Nyikita Hruscsov géplakatosnak tanult és a bányaműveknél helyezkedett el, ahol a bányászszakszervezet tagja lett. Már fiatalon politizálásra adta fejét, és belépett a kommunista pártba. Politikai karrierjét helyi párttitkárként kezdte.
Az 1950-es évek végére, mint a Szovjetunió főtitkár belátta, hogy a második világháború vége óta tartó óriási mértékű fegyverkezési kiadásokat vissza kell fogni. Ez pedig csak úgy lehetséges, hogy ha a nemzetközi feszültséget csökkentik. A „jóakarat” politika jegyében már tervezték Eisenhower amerikai elnök Szovjetunióbeli látogatását, amikor egy amerikai pilóta titkos berepülései miatt a hruscsovi vezetés lemondta a találkozót. Igaz ugyan, hogy az amerikai jelenlétet ez után az incidens után nemkívánatosnak minősítették, Hurscsov szívesen ellátogatott volna Amerikába. Mivel az elnöktől az előbb említett események hatására nem kapott meghívást, keresett alkalmat magának az utazásra.
1960 őszén Hruscsov vezette az ENSZ értekezletre érkező szovjet delegációt. A gyakori érzelmi kitöréseiről híres szovjet vezető ezúttal sem tudott a protokollnak megfelelően viselkedni. Hruscsov – amerikai tévénézők millióinak szeme láttára – a dekolonizációról folytatott vitában levette a cipőjét, és azzal verte a szónoki asztalt az ENSZ 15. ülésén, amikor Lorenzo Sumulong, a Fülöp-szigetek küldöttje a dekolonizáció kapcsán tartott beszédet.
A szónok, miközben a gyarmati sorban tartott népek azonnali felszabadításáról beszélt, nem mulasztotta el bírálni a Szovjetuniót sem, melyet azzal vádolt, hogy egyszerűen „magába olvasztja” a kelet-európai országokat, és súlyosan korlátozza önrendelkezésüket. A beszámolók megegyeznek abban, hogy a szovjet pártfőtitkár türelme ezen a ponton fogyott el, ám abban már nincs egyetértés, hogy Hruscsov egész pontosan mit és milyen sorrendben tett: az egyik verzió szerint a politikus a bírálat hallatán a pulpitusra rohant, és számos minősíthetetlen jelző mellett az „Egyesült Államok talpnyalójának” nevezte Sumulongot, majd kiszorította őt az emelvényről.
A szovjet küldöttséget a hruscsovi viselkedés miatt 10 ezer dollár büntetés megfizetésére kötelezték. A meglepően hosszú ideig, pontosan három hétig az Egyesült Államokban tartózkodó delegáció távozását az amerikaiak megkönnyebbüléssel vették tudomásul.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez