A terrorizmus növekvő fenyegetésétől fél Kanada

Egy cserbenhagyásos balesetben megsérült a Kanadai Hadsereg két tagja egy Quebec melletti kisvárosban, Saint-Jean-sur-Richelieu-ben. Hamar megindultak a találgatások, hogy a terrorizmushoz kötődhet az indíték, lévén a sérültek katonák voltak.

A sebesültek Saint-Jean-sur-Richelieu-ben sétáltak, Montreal déli részén, ami számos katonai létesítménynek ad otthont. Ráadásul az egyik elütött ember katonai egyenruhát viselt. Néhány mérföldes autós üldözés következtében a menekülő autó letért az útról, és egy árokba borult. A rendőrség elmondása szerint a sofőr kimászott, és tüzelésre készült.
A 25 éves férfi, akit a rendőrség még nem azonosított meghalt a tűzharcban. A hadsereg tagjait szintén nem azonosították mindezidáig. A tartományi rendőrség vette át a nyomozás irányítását, és elmondták, hogy az egyik elütött katona kritikus állapotban volt hétfő este. A másik katonának kevésbé súlyosak a sérülései.
A baleset után nyomban szárnyra kaptak különféle elméletek. Sokan vélték úgy, hogy a támadásnak lehet valamiféle kapcsolata a terrorizmussal, mert a megtámadottak a hadsereg tagjai. Randy Hoback, a Konzervatív Párt tagja tette fel a kérdést a kanadai miniszterelnöknek, Stephen Harpernek, hogy van-e a kormányzatnak tudomása arról, hogy létezik-e kapcsolat a támadás és egyes terrorszervezetek között. Stephen Harper válaszában kijelentette, hogy tisztában vannak a támadás jellegével, az nagyon aggasztó és rendkívül komolyan veszik a vizsgálatot.
Tom Mulcair, az ellenzéki Új Demokrata Párt vezetője bírálta a miniszterelnököt, hogy túlságosan gyorsan von le adott esetben helytelen következtetéseket. „A rendőrség tegye a dolgát, hagyjuk, hogy összegyűjtse az információkat, és majd utána döntünk a teendőkről”.
Ugyanakkor Stephen Harper tovább táplálta a spekulációkat azzal, hogy elmondta, az autó vezetője ismert egyén volt a kanadai rendőrség anti-terrorista részlege előtt. Nyilatkozatuk szerint a szövetségi hatóságok szerint egyértelmű, hogy a férfi radikalizálódott. Guy Lapointe rendőrségi szóvivő szerint nagyon korai arról spekulálni, hogy a támadás egy szándékos cselekménysorozat része lenne-e.
A találgatásoknak valószínűleg az lehet az alapja, hogy a támadás nem sokkal azután történt, hogy a Parlament jóváhagyta kanadai vadászgépek csatlakozását az Iszlám Állam elleni szövetséghez. Csakúgy, mint több más nyugati szövetséges államban, így Kanadában is felhívták a figyelmet a hivatalos szervek, hogy komoly esély van egyesek radikalizálódására a háború hatásának köszönhetően. A Kanadai Hírszerző Szolgálat szerint eddig körülbelül 130 kanadai állampolgár hagyta el az országot, hogy csatlakozzon a terrorista csoportokhoz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez