Utazzunk, de ne utazzanak

Foto: Getty

Janet Napolitano, korábbi belbiztonsági miniszter egy szombati kongresszuson kritikus hangot ütött meg azzal kapcsolatban, ahogy az amerikai politika az ebolát kezeli. Párhuzamot vont a 2009-es H1N1 járvánnyal kapcsolatban, amit még ő felügyelt, mint belbiztonsági miniszter. A korábbi miniszter jelenleg a nagyhírű Kaliforniai Egyetem elnöke.

Napolitano bírálta Dr. Tom Frieden, a Járványügyi Hatóság igazgatójának Kongresszusi meghallgatását is. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy krízis közepén a Járványügyi Központ igazgatójának különféle meghallgatásokra kell mennie, ahelyett, hogy a munkáját végezné. Szerinte ahelyett, hogy a Kongresszus tagjai különféle sajtónyilatkozatokat adnak ki a maguk megnyugtatására, hagyniuk kellene a szakembereket, hogy végezzék a munkájukat.
A legutóbbi három ebola megbetegedés óta legalább 40 kongresszusi képviselő tett javaslatot az utazási-tilalom bevezetésére. Napolitano párhuzamot vont a jelenlegi krízis és a 2009-es H1N1 járvány között. Akkor az ő felügyelete alatt folyt a védekezés. Véleménye szerint a mostani helyzetben hasonló kihívásokkal kell szembenézni, mint korábban. „Akkor is ugyanezeket akarták elérni a képviselők. Zárjuk le a határokat. Zárjuk le a reptereket, és az iskolákat. Én ezeknek akkor ellenálltam, mert nem láttam semmi értelmét a lépéseknek. Egy mély lélegzetet kell most venni, és szembenézni a valódi feladatokkal”.
A volt miniszter kifejtette, hogy egy ilyen tilalom hatástalan lenne szerinte, továbbá rendkívül nehéz technikailag kivitelezni, és a gazdaságra is nagyon rossz hatással lenne. „A vírusoknak nincs szükségük útlevélre, és nem feltétlen a határátkelőkön lépnek be az országba” – tette hozzá. Szerinte az USA-nak meg kell növelnie a forrásokat, további segélyeket kell küldeni Nyugat-Afrikába, és a helyszínen kell kideríteni, hogy mire van még szükségük az ottani kórházaknak.
Janet Napolitano elmondta, hogy az Ebola-vakcina hiánya is jól jelzi a hiányosságokat a szövetségi kormány előrelátásában, ami folyamatosan csökkentette a kutatásra fordítható pénzeket. „Az alapkutatás nagyon hosszú időbe telik, rendkívül sok pénzbe kerül, és nem látszik az azonnali eredménye. De aztán 8-10 év múlva ezek a felfedezések tudnak minket megmenteni.”
Barack Obama amúgy szintén elvetette az utazási tilalmat, és elemzők szerint arra fogja kérni a Kongresszust, hogy további anyagi támogatásokkal segítse a kór elleni küzdelmet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez