A lehetőségek országa?

Bár Amerikát a lehetőségek országaként szokás emlegetni, a legtöbb esetben pont az bizonyosodik be, hogy mennyire lehetetlen kitörni abból, amibe beleszülettünk. Egy új kutatásból kiderül, hogy igazából az sem hoz áttörést, ha mindent megteszünk a siker érdekében.

A gazdagok gyerekei óriási előnyből indulnak: magasabb színvonalú oktatásban részesülnek, sőt a tehetősebb szülők átlagosan több időt tudnak gyerekeikkel tölteni, ami végtelenül fontos fiatalabb korban. Richard Reeves és Isabel Sawhill felmérése arra a végtelenül nyomasztó konklúzióra jutott, hogy összességében a szegényebb szülők gyerekei még akkor sem viszik sokkal többre, ha mindent megtesznek érte. A gazdag családból származó gyerekek pedig akkor sincsenek igazi, komoly veszélyben ha nem foglalkoznak a tanulással és a karrierrel.

Az adatok azt mutatják, hogy a gimnáziumot be sem fejező gazdag gyerekeknek körülbelül ugyanakkora része marad a leggazdagabbak között, mint amennyi egyetemet végzett szegény hátterű szorul a lista aljára. A jelenség okai elég világosak: ha gazdag családból származunk, legrosszabb esetben elmegyünk a szüleink vállalkozásához dolgozni, ahol egyébként diploma nélkül is meglehetősen jól lehet keresni. Eközben a szegények, bár elvégzik az egyetemet, de óriási adósságokkal a nyakukban indulnak neki a jövőnek, ami egyébként nem kínál számukra kiemelkedő lehetőségeket.

Persze ez nem azt jelenti, hogy képtelenség kitörni saját pénzügyi és társadalmi osztályunkból, de az egyszer biztos, hogy nagyon sok mindennek össze kell jönnie, hogy sikerüljön-állítják a tanulmány szerzői.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez