Oregoni italboltok, marihuána a polcokon?

November 4-én szavaznak Oregon állam lakói a Measure 91 elnevezésű indítványról. Amennyiben jóváhagyják a törvényjavaslatot, a 21 éven felüli lakosoknál legálisan lehet több mint 200 gramm marihuána és akár négy palántát is tarthatnak otthonukban. Az árusítást az állami kézben lévő italboltok bonyolítanák.

Ahogy közeledik a szavazás időpontja, egyre nagyobb a mozgolódás mindkét oldalon. A módosítás ellen kampányolók szerint komoly rizikónak tennék ki így gyerekeiket, mert társadalmilag elfogadottabb lenne ez a kábítószer. Az Anyák a Marihuána Legalizálása Ellen csoport egyik tagja elmondta, hogy Oregonban jelenleg is problémákat okoz a marihuána fogyasztás, ez pedig csak rátenne még egy lapáttal.

Kampányuk egyik legfontosabb pontja, hogy  veszélyt jelentenek a különböző, THC-t (tetrahidrokannabinol, a marihuána fő hatóanyaga) tartalmazó ételek és főleg az édességek, amelyeket például már a coloradói marihuánát árusító boltokban is lehet kapni. Azzal érvelnek, hogy miután lekerült róluk a csomagolás, szinte lehetetlen megmondani melyik a kábítószer hatóanyagát tartalmazó édesség. Továbbá jóval könnyebb elrejteni egy ártalmatlannak tűnő csokoládét, mint magát a szárított növényt.

A másik oldal is ugyanúgy a gyerekek védelmére kel és felhívja a figyelmet arra, hogy mivel jelenleg illegális árusítani és birtokolni, így a vásárlásokból befolyó pénz a feketepiacot és a bűnözést erősíti. A törvényjavaslat pedig segítene abban, hogy a marihuána felkerüljön az állam által felügyelt boltok polcaira, így többé nem iskolák mellett és parkokban árusítanák kétes figurák. Továbbá az eladásokból befolyó pénz tetemes része az iskoláknak és mentálhigiéniás intézményeknek menne.
Három hét múlva kiderül, hogy Oregon is csatlakozik-e a marihuánát legalizáló államok csoportjához, amelyben eddig Colorado és Washington szerepel, melyek az év elején fogadták el a legalizálásról szóló törvényt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez