Huawei: nem igazán számít az amerikai tilalom

A világ legnagyobb telekommunikációs vállalatának főnöke elmondta, biztos benne, hogy vállalatának sikerül teljesítenie globális ambícióit az Egyesült Államok piaca nélkül is.

A kínai cégnek ugyanis a kémkedés és a nemzetbiztonsági kockázatok miatt megtiltották, hogy ajánlatot tegyen az amerikai kormánynak. Guo Ping, a cég vezérigazgatója a tiltás kapcsán azt mondta, hogy az a vállalata számára „nem jelent különösebb problémát”.
„Ha szerintük még nem vagyunk készen, akkor van türelmünk várni” – mondta el Guo Ping. A Huawei vállalatnál egy háromtagú vezérigazgatói csoport váltja egymást, és hat hónapos időtartamra szól mindenki megbízatása. A telekommunikációs cég árbevétele az első félévben elérte a 20 milliárd dollárt, és komoly az esélye, hogy év végére eléri a 39, 4 milliárd dollárt. 150 országban vannak jelen, és bevételük 65%-a származik Kínán kívül.
Azonban komoly kihívásokkal néz szemben az Egyesült Államokban. A Huawei és más kínai vállalatok, mint például a ZTE számára tiltva van az ajánlattétel azon pályázatokon, amit az amerikai kormány ír ki. A rendszerint előforduló ok, ami miatt nem indulhatnak, az a kémkedés lehetősége, és a nagyfokú nemzetbiztonsági kockázat, amit a kínai cégek belépése jelent az amerikai kommunikációs hálózatokba.
A Huawei alapítója Ren Zhengfei a kínai hadseregben szolgált mielőtt megalapította a vállalatát 1987-ben. A cégalapító katonai múltja az egyik legfőbb indoka annak, hogy az amerikai törvényhozók továbbra is úgy vélik, hogy a kínaiak továbbra is (titkos) kapcsolatban állnak az anyaországgal, és annak hírszerzőivel. És adott esetben ezt ki is használnák, ha a telekommunikációs szerződéseik révén erre módjuk lenne. Más országok, így például Ausztrália is hasonlóképpen gondolkodik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez