Ebolakommandók az Egyesült Államokban

Rendkívül csekély annak valószínűsége, hogy komoly ebolajárvány törjön ki az Egyesült Államokban, de az amerikai kormány nagyon komolyan veszi a kór megfékezését – jelentette Washingtonban Barack Obama elnök, miután kormányának tagjaival a kórral kapcsolatos teendőkről tanácskozott.

 

Az elnök váratlanul elhalasztotta szerdára betervezett adománygyűjtő vidéki kampányútját New Jersey-ben és Connecticutban, miután kiderült, hogy két ápolónő is megfertőződött a Dallasban a múlt héten meghalt libériai ebolás betegtől. Obama később úgy döntött, hogy két csütörtöki programra sem megy el. Egy Rhode Island-i és egy New York-i látogatásról van szó, amelyek szintén kampánycélokat szolgáltak volna- írja az MTI.

. Obama arra utasította az országos járványügyi hatóságot (CDC), hogy állítson fel a rendőrségi kommandókhoz hasonlóan gyorsan bevethető egységeket, amelyek ebolás fertőzés esetén el tudnak utazni az Egyesült Államok bármely kórházába, hogy ott szakmai segítséget nyújtsanak a betegellátásban és a rendkívüli közegészségügyi elővigyázatossági előírások betartásában. Elmondta, hogy a kormány illetékesei feltárják mindazokat a problémákat, amelyek a fertőzést az országba behurcoló Thomas Eric Duncan ügyében mutatkoztak meg, és mindent megtesznek azért, hogy ilyenek a jövőben ne fordulhassanak elő.

Az elnök arra is figyelmeztetett: csak akkor lehet a komoly járványt megakadályozni az Egyesült Államokban, ha sikerül megfékezni a kórt Nyugat-Afrikában. Szerinte éppen ezért az erre fordított összegeket nem jótékonyságnak, hanem az amerikai egészségügybe való befektetésnek kell tekinteni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez