Nyilvános: ez van a világ kedvenc hamburgerében

A McDonalds hamburgereinek összetétele mindeddig legalább olyan üzleti titoknak számított, mint a Coca Coláé. De változnak az idők – a világ legnagyobb gyorsétterem-lánca történetében először beengedett egy televíziós stábot a húsüzemébe.

A gyorséttermi kajáról két dolog köztudott: hogy egészségtelen, és hogy mindenki fogyasztja, még az is, aki letagadja. De tényleg: mitől is egészségtelen, és valójában mi van benne? Erről a legutóbbi időkig csak – egyre kalandosabb – városi legendák keltek szárnyra. Két fontos epizód volt, ami tápot adott ezeknek: a néhány évvel ezelőtt hatalmas világsikert aratott Supersize me című film, amelynek főhőse igencsak meghízott, amikor nem fogyasztott mást, mint gyorséttermi kosztot, és az a fotósorozat, amely bemutatta, hogy mi történik egy hamburgerrel, ha fél évre ott felejtik a szobában. (Semmi, nem rohad, nem büdösödik, csak kicsit szárazabb lesz.)

Arról eddig nagyjából mindenki meg volt győződve, hogy a hamburger alapanyaga valamiféle gusztustalanság – csak az eredetében nem voltak biztosak. Egyesek szerint – ez Amerikában széles körben elterjedt nézet – akár férgek is vannak a húsban. Mások viszont ipari melléktermékekre, illetve a marhahús ammóniával kezelt nyesedékeire – köznyelven rózsaszín nyálka – esküdtek. Bár a cég állítja, hogy mindezek a pletykák egyáltalán nem ártottak az eladásoknak, az azért jelez valamit, hogy a minden évben kiadott gyorsétterem-rangsorban (ahol alapvető, hogy a lánc friss és természetes alapanyagokat használ-e) a McDonalds sehol sincs, olyan kis láncok állnak az első húsz helyen, amelyekről Magyarországon még nem is hallottunk.

Ha hiszünk a cégnek, akkor tehát nem ezért tettek most száznyolcvan fokos fordulatot. Mindenesetre a McDonalds történetében először tévéstáb léphette át a kaliforniai húsüzem küszöbét. A Good Morning America stábja az új Our Food Your Questions rovathoz készített anyagot az üzemben, amelyben a Magyarországon “Állítólag” címmel futó (eredetiben Mythbusters) sorozatból ismert Grant Imahara járta végig az üzemet. Ő is kérdezett, és a nézők is feltehették a kérdéseiket a Twitteren, amelyre a cég pr-osai válaszoltak.

És mi derült ki? Nos, tulajdonképpen semmi különös. A hamburgerben persze marhahús van, és nem férgek, momentán a különösen gusztustalan (de állítólag nem egészségtelen) rózsaszín nyálka sem szerepel az alapanyagok közt. (2004 és 2011 között viszont szerepelt, és – állítják – ebben nem tértek el más húsüzemektől.) Nincsenek benne a marha szemei és fogai sem – pedig erről is szóltak pletykák. Viszont – minden valószínűség szerint – teli van növekedési hormonnal. A marhák hormonkezelése – ahogy azt a cég emberei megerősítik – „bevett gyakorlat az Egyesült Államokban”, hogy ezáltal gyorsabban nőjenek, és hamarabb érjék el a vágósúlyt. És persze – szintén elismerik – van benne azodicarbonamid is. Ez egy adalékanyag, amit a húsfeldolgozás mellett például a műanyagipar is felhasznál. A cég emberei szerint persze ez sem jelent problémát, hiszen „sót is használunk az ízesítés mellett például az utak sózására is, de attól az még nem lesz kevésbé jó.”

És, hogy miért mumifikálódott a hamburger, ahelyett, hogy annak rendje-módja szerint elrohadt volna? Állítólag semmi meglepő nincs ebben, csak nem volt elég nedvesség a szobában, pedig a rohadáshoz az is kell.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez