Bocsánatot kért Microsoft vezérigazgatója

Satya Nadella-nak a nők fizetésére tett kijelentése miatt kellett elnézést kérnie a női munkavállalóktól.

A Grace Hopper Konferenciát évről évre azért rendezik, hogy hangsúlyozzák a nők szerepvállalásának fontosságát és méltassák eredményeiket. Ezen a rendezvényen mondta a Microsoft nemrég kinevezett vezérigazgatója egy kérdésre válaszolva, hogy a nők ne kérjenek fizetésemelést a munkájukért, hanem inkább bízzanak a „jó karmában”.
A felszólalás óriási felháborodást váltott ki, és Nadella most bocsánatot emiatt. Egy a munkatársainak küldött emailben azt írta, hogy „teljes mértékben rosszul” válaszolt a kérdésre, és támogatja a férfiak és nők fizetése közötti különbségek csökkentését.
A hallgatóságból érkezett kérdésre adta a megbotránkoztató választ. A Harvey Mudd College elnöke, Maria Klawe tette fel a kérdést, hogy mit tanácsol azon nőknek az új vezérigazgató, akik elégedetlenek a fizetésükkel. Ekkor mondta a kritizált mondatait. Azt is hozzátette, hogy először bizonyítani kell a munka terén, eredményeket elérni, és utána lehet a fizetésről beszélni. érdekesség, hogy Maria Klawe történetesen tagja a Microsoft igazgatótanácsának.
A reakciókat látva Nardella a Twitteren jelezte, hogy válasza a nők bérigényéről „artikulátlan” volt, és vállalhatatlan, majd elnézést kért mindenkitől, akit megbántott. Levelében megpróbálta megmagyarázni, hogy arról akarta biztosítani hallgatóságát, hogy a Microsoft, mint vállalati rendszer semlegesen áll a nemeket illető előmenetel kérdéséhez. Tehát őket nem a munkavállaló neme érdekli, nem ezt nézik, hanem az általa elért eredményeket. Ugyanakkor nem lehet nem szembenézni azzal a ténnyel, hogy ebben a vállalati szegmensben sem teljesül az „egyenlő munkáért egyenlő bért” elve. Hozzátette, elismeri és támogatja bárki azon jogát, hogy ha úgy érzi alulfizetik, igenis reklamáljon.
A Harvard Egyetem felmérése szerint a technológiai iparban dolgozó nők fizetése átlagosan 10%-kal marad el a hasonló munkakörben lévő férfiak fizetésétől.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez