Elutasították a melegházasság elleni kereseteket

Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság elutasította a melegházasság ellen benyújtott fellebbezéseket öt államban: Indiana, Utah, Oklahoma, Virginia és Wisconsin államokban. Ezzel a lépéssel 30-ra (továbbá Columbia Kerületben) nőtt azoknak a száma, ahol legális az azonos neműek házassága.

A mostani döntéssel a Legfelsőbb Bíróság helyben hagyta az alacsonyabb bíróság által hozott döntéseket az elutasításokról. A melegházasságok támogatása 2013-ban kapott újabb lendületet a Legfelsőbb Bíróság két döntése alapján.
A döntést kitörő örömmel fogadták a melegházasságot támogató aktivisták. Chad Griffin a Human Rights Campaign elnöke elmondta: „Ez egy örömteli nap sok ezer párnak Amerikában, és remélhetőleg minél hamarabb érezni is fogjuk a hatását”. A dicséret mellett ugyanakkor kritikát is megfogalmazott. Véleménye szerint nem szabad itt most megállni, hanem tovább kell haladni, és a meglévő diszkriminatív törvénycsomagot is kezelni kell, mert nem maradhatnak hatályban.
„Az egyetlen elfogadható eredmény az az, ha országszerte elfogadtatjuk a melegházasságok érvényességét, és ismét elkötelezzük magunkat a végső győzelem mihamarabbi elérése mellett”.
A fő kérdés az, hogy miként vélekedik Anthony Kennedy, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának tagja. A konzervatív bíró az egyik legnagyobb befolyással rendelkező tag a testületben, sokak szerint hatalma az USA elnökének hatalmához fogható. „Vajon készen áll-e arra, hogy biztosítsa a jogot az azonos neműek házasságának, vagy továbbra is kitart eddigi álláspontja mellett?” – teszik fel a kérdést elemzők.
A döntés után pár órával már meg is kötötték az első esküvőt Virginiában. A 30 éves Lindsey Oliver és a 42 éves Nicole Pries a döntés bejelentése után nem sokkal meg is kapták az engedélyt a házasságkötésre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez