Nyilvánosságra kell hozni az erőszakos táplálásról szóló videót

Egy amerikai bíró az ítéletében arra kötelezte a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra azt a videót, amely Guantánamóban készült és azt tartalmazza, amint egy éhségsztrájkot folytató foglyot akarata ellenére erőszakosan táplálnak.

Gladys Kesslre kerületi bíró több médiaszervezetnek a kérésére vizsgálta az ügyet, és döntése értelmében ki kell adni a szolgáltatók számára a felvételeket. Ezeken az látható, hogy egy szíriai foglyot, Abu Wa’el Dhiab-ot, aki éhségsztrájkba kezdett erőszakkal eltávolítják a cellájából, és beleegyezése nélkül erőszakkal etetni kezdik.
A hatóság kérésének megfelelően a szalag egy ideig még elzárva marad, amíg bizonyos érzékeny információkat, beleértve az arcokat és hangokat ki nem takarják belőle.
“Nagyon meg vagyunk elégedve ezzel a döntéssel. A nyilvánosság segít majd megértetni a nagyközönséggel, hogy milyen visszaélések vannak a rendszerben, hogyan erőszakoskodnak a békésen éhségsztrájkoló emberekkel” – mondta el Mr. Dhiab ügyvédje Jon Eisenberg az Associated Press hírügynökségnek. “Remélem, hogy ha ezt a felvételt megismerik az emberek, akkor véget érhet ez a szörnyű gyakorlat Guantánamóban”.
Az erőszakoskodást tartalmazó felvételeket még júniusban kérte több média, többek között az Associated Press és a Guardian. Guantánamóban az elmúlt évben volt a legnagyobb, tömeges éhségsztrájk, amihez több, mint száz fogvatartott csatlakozott. Állítólag közülük 36 embert tápláltak akaratuk ellenére, és 5 rab került kórházba a börtönállapotok ellen való tiltakozásuk következtében.
Barack Obamát folyamatosan felszólítják arra, hogy zárja be a guantánamói börtönt, és keressen valami más megoldást a fogvatartottak elhelyezésére.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez