Az Egyesült Államokban nem kell tartani egy ebola-járványtól

Liz Szabo, az USA Today újságírója szerint nem kell félni attól, hogy járvány fog kitörni Amerikában és talán neki érdemes hinni, ugyanis állítása szerint 14 éve egészségügyi újságíró, amely idő alatt bőven volt ideje arra, hogy túlreagálja az ilyen dolgokat. Szinte minden egészségügyi korlátozást betart, hogy távol tartsa magát a különböző betegségektől, megszállottan figyel a higiéniára, de elmondása szerint az ebola egy, emberi szempontból “szerencsés” vírus.

Az ebola ugyanis nem olyan, mint mondjuk az influenza, sőt a helyszín, Dallas sem Nyugat-Afrika. Ahhoz, hogy elkapjuk a betegséget nem elég, hogy egy beteg ember hozzánk érjen, minimum nyál, de inkább vér szükséges ahhoz, hogy átkerüljön szervezetünkbe a halálos kór. Ráadásul a betegek csak akkor fertőznek, ha véget ért a lappangási idő és megjelentek az első tünetek, így valószínűleg tisztában leszünk azzal, ki beteg és ki nem.
A másik fontos kritérium, pedig az, hogy Afrikában végtelenül fejletlen az egészségügyi rendszer, illetve a társadalom sincs a helyzet magaslatán, hogy megfelelően kezeljen egy ilyen betegséget.
Az Egyesült Államokban ez – remélhetőleg – nem így van. Ha legalább olyan jól reagál a nyugati egészségügy, mint Nigériában (amely jóval fejlettebb szomszédjainál és úgy tűnik, náluk véget is ért a járvány), akkor szinte esélytelen, hogy néhány áldozatnál többet követeljen az ebola.
Szabo az 1980-as évek hisztériájához hasonlítja a mostanit, amikor egész Amerika attól félt, hogy az AIDS pillanatok alatt elterjed az egész kontinensen. Akkor, egy 13 éves fiút, Ryan White-ot, eltiltották az iskolától, nehogy megfertőzzön másokat, amiről most már tudjuk, hogy szinte lehetetlen lett volna (Ryan egy vérátömlesztés során kapta el a kórt).
Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kéne foglalkozni az üggyel, hiszen végtelenül szomorú, ami az afrikai országban történt és történik, de amennyiben a nyugati kultúrában élünk, inkább adakozzunk a különböző segítő szervezeteknek és figyeljünk az olyan dolgokra, amik valóban fenyegetnek minket, például az influenzára, ami évi 49 ezer amerikai halálát okozza.
A helyzet azonban rámutat arra, hogy mennyire összefüggéstelenül tud viselkedni az ember ilyen helyzetekben. Paul Offit, a Philadelphiai Gyermekkórház fertőző osztályának igazgatója így fogalmazott: “Biztos vagyok benne, hogy amennyiben holnapra előállítanánk egy ebola elleni vakcinát az ország fele azonnal beadatná magának, annak ellenére, hogy még nem halt bele egy amerikai sem, aki nem utazott az érintett területekre. Ezzel szemben rengeteg szülőt nem tudunk meggyőzni arról, hogy adassa be gyerekének a HPV vakcinát, ami évi 4000 áldozatot szed itthon.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez