A kormány előtt a menekült gyermekek kérdése

A Fehér Ház bejelentette azon szándékát, hogy egy, a menekültekkel foglalkozó irodát nyit Hondurasban, El Salvadorban és Guatemalaban. Az intézkedés célja, hogy megpróbálja elrettenteni az USA-Mexikó határon kísérő nélkül átkelni igyekvő gyermekeket.

A bejelentéskor John Kerry amerikai külügyminiszter elmondta, hogy a következő, 2015-ös évben számításuk szerint akár 70.000 főt is elérheti a menekültek száma, így indokolt a humanitárius problémákkal még időben foglalkozni.
A nyár folyamán Barack Obama többször is tett erőfeszítéseket azért, hogy sikerüljön megfékezni a határon átnyúló válságfolyamatot. Egyre növekvő tendencia ugyanis, hogy akár több tízezer gyerek próbál meg eljutni az Egyesült Államokba Hondurasból, El Salvadorból és Guatemalaból, és gyakran szülő vagy rokon nélkül akarja átlépni a texasi határt.
Amerikai törvényhozók javasolták a most a kormány által elhatározott lépéseket. A menekültek számára elindítandó programoktól azt várják, hogy javítani fog határ-válságon, és ha a három közép-amerikai országban elindulnak az akciók, akkor több gyermeket lehet megvédeni a roppant kockázatos utazástól. A Fehér Ház megítélése szerint 70.000 fő lehet azok száma, akik a speciális humanitárius programban részesülni fognak, és ebből nagyjából 4000 lenne a latin-amerikai térségből érkező.
A Fehér Ház szóvivője szerint a kezdeményezés jól jelzi az Obama adminisztráció törekvéseit arra, hogy a menekültproblémákat már az adott országban elkezdjék kezelni, és ne várjanak a lépésekkel addig, míg a kivándorlók megérkeznek az Egyesült Államokba. A program lehetővé tenné, hogy azok a gyermekek, akiknek valamilyen rokona hivatalosan az USA-ban tartózkodik, kérhessék az állami szervektől a letelepedésüket.
„Egy biztonságos, legális és szervezett megoldást kell találnunk a problémára”. – jelentette ki egy magas rangú hivatalnok a Fehér Házban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez